utorak 24. jun 2008.
RSS
• Tema •
Početna > Tema > VOSTANI SERBIE - VJEKOSLAV RADOVIĆ

VOSTANI SERBIE - VJEKOSLAV RADOVIĆ

Koferi puni „principa“

Srbi su nekad imali jednog Principa. Sad ih ima koliko hoćeš, samo se pišu malim slovom i pod znacima navoda. Samo predsednik ih ima najmanje pet, na kojima bi trebalo da bude zasnovana „socijalno odgovorna vlada“. Dosad su proizvodili socijalne slučajeve. Socijalisti imaju svoje, Krkobabić svoje, o Palmi da ne govorimo. Čovek je sav sazdan od „principa“, još od vremena kad mu je Arkan bio komandant. On se i tada borio za ulazak u Evropu! A, Boris je, valjda, bio pritajeni arkanovac među „demokratama“.
Sve „princip“ do „principa“. Problem je jedino u tome što su ti „principi“ šuškavi, iako su obično zelene boje, a zajednički imenitelj im je kofer. Prvo onaj o koji se sapleo „mali od Žitorađe“ u stanu viceguvernera Simića. Razrešenje te afere je odlagano godinama, čekajući upravo ovakav rasplet. Sad je jasno da, kao ni mnoge druge, nikad neće ni biti razrešena.

Posle su koferi počeli da šetaju od Kneza Miloša do Krunske, pa dalje do Studentskog trga, a vajni britanski ambasador se po istom poslu našao čak u Jagodini. Vrla Oljica Bećković je zato uradila pravu stvar kad je u svoj „Utisak nedelje“ dovela baš njega, kao glavnu i jedinu zvezdu, što je obično rezervisano samo za predsednika. Da se zna ko je gazda!
Vordsvort je lepo objasnio Srbima šta treba da rade, ako hoće da budu dobri. Greška je, ipak, što nije pozvala i Mantera. Ovako, ostaje dilema ko je od njih dvojice predsednik, a ko premijer Srbije. Zna se samo ko su im marionete, hajde baš da ne kažem - kvislinzi.

Sve je, međutim, počelo mnogo ranije, kad se „mali Marko“ obogatio noseći gajbice. „Veliki tata“ je pre toga za šaku maraka otkupio vilu na Dedinju vrednu pet miliona. To je bila prekretnica. A ko jednom ode na Dedinje, taj se više ne vraća, sem ako ne ode u Hag, ili u Aleju velikana.
To su bili trendseteri. I, posle svega, nije valjda matori Krkobabić lud da dozvoli da i njegov sredovečni sin nosi gajbice. Kad su koferi mnogo lakši i unosniji. Ili „mali od Žitorađe“ da gleda svoju decu kako u tatinom zavičaju nose gajbice paradajza, ili šta već tamo uspeva, osim patlidžana?

Principi su jasni: mazni šta možeš, dok možeš. Zato mi nikako ne ide u glavu zašto Tadićeva koalicija „Za evropsku Srbiju“ toliko pregovara o principima na kojima treba da bude zasnovana vlada sa socijalistima, kad je sve jasno. Neka već jednom podele plen i ućute.
Penzije na nivou 70 odsto od plata više niko ne pominje. To je bila žvaka za naivne penzose. Ne znam samo koliko ih je, osim Krkobabića, oca i sina, učlanjeno u PUPS. I ko im sedi u - ili se to kaže na? - stranačkim organima.
Srećom ili nesrećom, Dana je „rodila“ samo Vuka, pa ne mora da razmišlja o gajbicama, a njih dvoje su se već odavno namirili. Međutim, pokazalo se kao prokletstvo da kad neko ima sve, želi još samo vlast. To je „ubilo“ Karića, i u tome leži klica razdora nove vlade, koja se svodi na neprirodni blud.

Previše ih je da bi svi bili zadovoljni: Boris, Mlađa, Ivica, Palma, Krkobabići, Vuk, Čanak, Rasim, Suljo... Neko će kad tad da „pukne“ i traži više. A, gde je tu „jadni“ Boža Đelić? NJemu je, izgleda, ostala „samo“ vila na Senjaku i onih jedanaest miliona evrića.

U novoj vladi biće ujedinjeni oni koji su krali do dvehiljadite, i oni posle. S takvom vladom Srbija ima da se rascveta - po svim šavovima! Udruženje lopova? Taman posla. To je demokratija i „volja birača“.

Komentari

Da li je po Vama ovaj clanak primer slobodnog novinarstva i objektivno informisanje ili sramno politikanstvo-sramota za GLAS javnosti!

Da,ovo je primer slobodnog novinarstva, objektivnog informisanja i normalnog i logicnog razmisljanja!

Zbog cega je ISTINA sramotna? Sta je u clanku netacno pa da bude sramotno? Covek je napisao ono sto svi mislimo o kriminalcima i veleizdajnicima.