utorak 24. jun 2008.
RSS
• Tema •
Početna > Tema > Uzalud čekao policijsku pratnju...

Vladika Filaret u nedelju ponovo nije mogao da uđe u Crnu Goru

Uzalud čekao policijsku pratnju...

Skoro pola sata vladika Filaret čekao na graničnom prelazu dolazak policijske pratnje, jer bez nje nisu hteli da mu dozvole ulazak u Crnu Goru

Prijepolje - Vladika mileševski Filaret koji je septembra prošle godine 12-dnevnim štrajkom glađu na granici između Srbije i Crne Gore izborio da ga, posle zabrane, crnogorske vlasti puste da uđe na teritoriju te države, u nedelju posle podne ponovo se vratio u Prijepolje sa graničnog prelaza Ranče ne ušavši u Crnu Goru. Uprava policije Crne Gore saopštila je da se vladika u nedelju vratio sa granice ‘’jer nije hteo da sačeka graničnu policiju radi sprovođenja preko graničnog prelaza’’. Crnogorska policija podsetila je, da je Filaretu 8. septembra prošle godine dozvolila ulazak u tu zemlju ‘’isključivo radi obavljanja verskih obreda i pod nadzorom crnogorskih državnih organa’’, dodajući u saopštenju, da se ta odluka sprovodi tako što ‘’vladiku na granici sačeka saobraćajna policija koja ga sprovodi do mesta gde se vrši obred’’.

- Vladika je najavio dolazak u Crnu Goru u 13 časova, ali, na graničnom prelazu Ranče, granična policija ga je, uz izvinjenje, zamolila da sačeka desetak minuta, jer je patrola koja je trebalo da ga sprovede kasnila iz objektivnih razloga. Patrola je upravo u tim trenucima lišavala slobode A.LJ. sa Kosova koji je kod prelaza Ranče pokušao ilegalno da uđe u Crnu Goru. Filaret, međutim, nije prihvatio objašnjenje, i krenuo je da se udaljava od graničnog prelaza prema Prijepolju, baš u momentu kada je patrola zadužena za njegovu pratnju dolazila na granični prelaz - saopštila je crnogorska policija.
Vladika Filaret juče nije želeo da komentariše događaj sa granice, kratko poručivši da nema potrebe da se o tome govori. Ono što se zna jeste da je vladika u nedelju trebalo da osvešta zemljište i pobije krst za crkvu u selu Vrulje kod Pljevalja, a iz Mileševske eparhije juče nam je objašnjeno da je vladika na granicu stigao u svom kombiju u najavljeno vreme, a da je zatim čekao 27 minuta da se pojavi patrola zadužena da ga ‘’sprovede’’ do odredišta. Pošto se patrola nije pojavila, a granična policija saopštila da vladiku ne sme da pusti bez pratnje, vladika se okrenuo i vratio nazad u Prijepolje.

Episkopu Filaretu crnogorska policija zabranila je ulazak u tu državu prošlog leta, jer se ime vladike, kako je tada objašnjeno ‘’nalazi na spisku pomagača haškim beguncima’’. Usledio je 12-dnevni štrajk glađu na granici tokom koga je vladika od crnogorskih vlasti zahtevao da ga puste u deo mileševske eparhije koji se nalazi u Crnoj Gori, ponavljajući u svom šatoru razapetom nasred granice, da nema nikakve veze ni kontakte sa Radovanom Kradžićem i Ratkom Mladićem, niti sa njihovim porodicama i da ih ne pomaže.

Dvanaestog dana štrajka vladika je u teškom stanju prebačen u prijepoljsku bolnicu, a istog dana stiglo je saopštenje crnogorskih vlasti da će episkopu Filaretu dozvoliti da uđe u tu državu, ali pod pratnjom.

Na mestu gde je vladika štrajkovao, u međuvremenu je, prilozima Srba i iz Crne Gore i iz Srbije podignuta i osveštana mala crkva.
Među Srbima s obe strane granice, događaj od nedelje uglavnom je prokomentarisan kao nova provokacija vlasti Crne Gore i novo zatezanje odnosa između vladike Filareta i Mileševske eparhije i crnogorskih državnih organa.