utorak 24. jun 2008.
RSS
• Tema •
Početna > Tema > Ne veruj Vatikanu ni kad nam Kosovo „čuva“

GLAS ISTRAŽUJE - Da li je Sveta stolica promenila odnos prema lažnoj državi na tlu Srbije?

Ne veruj Vatikanu ni kad nam Kosovo „čuva“

Rimokatolička crkva želi da uspostavi dobre odnose sa SPC kako bi naša crkva na izvestan način posredovala u približavanju stavova sa Moskvom i Kosovo i Metohija joj je tu mnogo manje važno, jer prema srpskoj pokrajini, naravno, vodi dvostruku politiku, kaže za Glas javnosti odličan poznavalac ove problematike

Sveta stolica do ovog momenta nije priznala Kosovo kao nezavisnu državu i ne planira da to uradi u skorije vreme - izjavio je pre nekoliko dana ruskom nedeljniku Itogi predsednik papskog saveta za ujedinjenje hrišćana kardinal Valter Kapser, na kraju posete Moskvi, a posle razgovora sa ruskim patrijarhom Aleksejem Drugim.

Da li je i zašto Vatikan promenio odnos prema Srbiji i lažnoj „državi Kosovo“? Ako jeste, kako treba tumačiti ovaj iznenadni potez i praktično zaokret Vatikana, s obzirom na njegovu raniju značajnu ulogu u razbijanju Jugoslavije i naročito na svojevremenu veliku podršku predsedniku najveće šiptarske stranke DSK Ibrahimu Rugovi? Da li je Sveta stolica, iznenada, postala obazriva i zašto?
Ova, za pojedince, prilično iznenađujuća izjava, spremno je dočekana u krugovima koji pomno prate i analiziraju katoličko-pravoslavne odnose, a pre svega odnos Vatikana prema Srbiji.

„Mislim da je ovaj stav Vatikana motivisan namerom da se ne pokvare odnosi sa Ruskom i Srpskom pravoslavnom crkvom. Srpska pravoslavna crkva se generalno gleda kao most prema Moskvi i Vatikan smatra da Moskva predstavlja ključni faktor u cilju ostvarenja jedinstva između rimokatolika i pravoslavaca. Carigrad im je mnogo manji problem, ali tvrd stav Moskve zbog katoličkog prozelitizma (uporno nastojanje da se pripadnik neke druge vere preobrati u željenu veru, odnosno da se pridobije za svoju religiju) nesavladiva je prepreka.
Uspostavljanje dobrih odnosa sa SPC ima za cilj da SPC na izvestan način posreduje u približavanju stavova sa Moskvom i Kosovo i Metohija im je tu mnogo manje važno. Rimokatolička crkva se suočava sa sve većom sekularizacijom (pretvaranje nečeg crkvenog u svetovno, oslobađanje od uticaja crkve) koja izjeda njihovu strukturu u svim porama. Reforme Drugog vatikanskog koncila nisu donele očekivane rezultate i papa sada pokušava da oživi starije bogoslužbene forme kako bi u crkvu vratio malo više „mirisa tamjana“. Jedinstvo sa Pravoslavnom crkvom omogućilo bi Zapadu da konsoliduje sopstvene redove, naročito u uslovima sve većeg prisustva islama u Evropi. Što se tiče Kosova i Metohije, oni, naravno, vode dvostruku politiku, priča za Glas javnosti odličan poznavalac ove problematike.

On objašnjava da je Kosovo apostolska administratura i direktno je pod Vatikanom i biskup Kosova Đerđ Doda ne učestvuje u radu Biskupske konferencije Svetog Kirila i Metodija koja obuhvata Srbiju i Crnu Goru. Istovremeno, neformalno se daje puna podrška učešću kosovskog biskupa u biskupskoj konferenciji Albanije.


„Pokušaji da se napravi ‘promidžba’ katoličanstva među Albancima preko Rugove i San Euđiđija doživela je krah i na Kosovu i Metohiji je sve manje rimokatolika koji se plaše konfrontacije sa muslimanima Albancima. Dakle, Vatikan će priznati Kosovo tek kada to uradi Srbija, ali će istovremeno da maksimalno vodi računa da se ne zameri Albancima. To je stara vatikanska diplomatija! Nedavni razgovori u Raveni (Italija) pokazali su da pored slaganja u vezi sa formama primata u Crkvi pre raskola nema saglasnosti oko uloge pape, koja je promenjena već od 8. odnosno 9. veka pa nadalje. Oni primat pape ne vide samo kao prvog među jednakim već kao živi simbol jedinstva crkve i ko nije sa njim u jedinstvu nije u punoći zajednice Crkve. Za pravoslavne je to stran koncept i Zapad pokušava da pomiri sada ta dva koncepta iako nema izgleda da će se tu napraviti veći pomak. Rusi su se povukli iz Ravene ne zbog ovog pitanja, već zbog toga što je na površinu izašao njihov sukob sa Carigradom zbog Estonske crkve.

Carigrad polaže prava na jači uticaj na crkve u Ukrajini, Estoniji, Finskoj... i Rusija to doživljava kao zalaženje u njenu kanonsku teritoriju. Zato u šali i kruži priča da je mnogo lakše videti papu u Carigradu nego Vartolomeja u Moskvi ili obrnuto. Moskva i Carigrad gotovo da ne komuniciraju i među njima su vrlo zategnuti odnosi“, kaže naš sagovornik.
I drugi odlično obavešteni izbor našeg lista tvrdi da je u Vatikanu posredi vrlo fino tkanje i deo izvanredno komplikovanog procesa, u koji je uključen niz činilaca, i da su na delu mnogi ukršteni interesi i uticaji.

„Ovde nije reč samo o državnoj politici i međunarodnim odnosima u klasičnom smislu, nego i o međucrkvenim odnosima, posebno u svetlosti ekumenističke ideje. Imajte na umu i da su tzv. ustav Kosova pisali anglosaksonski, dakle liberalni i protestantski eksperti, tako da je on u nekim odredbama (kao što je pravo na abortus) duboko tuđ vatikanskim shvatanjima“, kaže Glasov sagovornik.

Komentari

Римокатоличка црква НЕ жели добре oдносе НЕГО жели да покорава и осваја. Остало је фарса, доказана милионима чињеница, бар када је у питању однос према Српској православној цркви и однос према Србима. То је суштина. (Ко би био луд да неће добре односе, какво лицемерје).

Srbislavski,
zar SPC nije u sukobu s Crnogorskom pravoslavnom crkvom te Crnogorcima ne dopušta da imaju svoje bogoslužje? Licemjerje, veliš, i želja za pokoravanjem i osvajanjem ...

O cemu ti pricas???? Sta se to nas tice sto ce neka crkva ili sekta da ima bogosluzje ili nece. Mogu i device da zrtvuju sto ste nas tice. Niko njima ne zabranjuje nista. Mogu i da skacu oko vatre i dozivaju kisu..

Glasov sagovornik ocigledno zivi u pogresno vreme i svako ko tako i slicno misli bice pre da nista nemisli.

НЕ ПОСТОЈИ "Црногорска православна црква", тако да је "упоређивање" беспредметно, као и аналогија. Закључивање по формалним аналогијама води у бесмислицу.
Ево, ако следимо ту логику дељења, онда бисмо МОРАЛИ дозволити и верницима Северне Црне Горе да имају своју цркву, и још негде, па ти види шта би онда остало од "Црногорске цркве". Нема краја, прецизније, крај је у нестанку Срба и Српске цркве што су западни "пријатељи" и планирали, и спроводе то.
ДОБРО ЈЕ ДА НАС ИМА КОЈИ СЕ ТОМЕ ПРОТИВИМО !!!!

NEVEROVATNO!!!!!!!!!!!!!!!! Vi ste stvoreni da non-stop sebi stvarate neprijatelje- da sebi dajete autogolove.Vi ste jedno veliko cudo! Sta se sada mesate u C.gori i sta Vam je skrivala CPC??? Pa zar nisu do juce Crnogorci bili Vasa "Braca"??? Bavite se Vasim problemima,pustite na miru Crnogorce i njihovu CPC, ima ko da se brine o tome, gledajte bre Vas dvor,maknite prljavstinu ispred sebe pa tek onda gledajte da "potpomazete" drugima?! Alo bre, opametite se vec jednom?!