utorak 23. septembar 2008.
RSS
• Tema •
Početna > Tema > Počinje borba za suđenja bez straha

TUŽILAŠTVO ODLUČNO DA VIŠE NE TOLERIŠE NAPADE I NASILJE NAD NOSIOCIMA PRAVOSUDNIH FUNKCIJA

Počinje borba za suđenja bez straha

BEOGRAD - Peto opštinsko javno tužilaštvo u Beogradu podnelo je zahtev za sprovođenje istrage protiv Gorana Čorića, Miloša Zimonje, Ivana Rakovića, Predraga Panića i Jasmina Došena, osumnjičenih za nasilničko ponašanje prilikom izricanja presude navijaču Crvene zvezde Urošu Mišiću. Prema rečima Tome Zorića, portparola Republičkog javnog tužilaštva, tužilaštvo ovim želi da javnosti pošalje jasnu poruku da akti nasilja i napada na nosioce pravosudnih funkcija neće više biti tolerisani. Postupanje MUP i Republičkog javnog tužilaštva u ovom slučaju podržalo je i Ministarstvo pravde.

- Vređanje sudija i nedolično ponašanje u sudnici dešavali su se i ranije, međutim, ovo je prvi put da će pojedinci za takvo krivično delo biti i krivično gonjeni - navedeno je u saopštenju Ministarstva.

Pretnje sudijama odavno su postale sastavni deo života u srpskom pravosuđu. Sudijama se preti u sudnicama, na mestu uviđaja, telefonskim putem... Međutim, neki se ne zaustave samo na rečima.

Tako je u februaru ove godine u LJuškoj ulici i Beogradu nepoznata osoba napala Milicu Trbović - Svilarević, sudiju Prvog opštinskog suda u Beogradu i nanela joj teške telesne povrede. Ubrzo potom, nepoznata osoba postavila je „kašikaru“ na službeni automobil Nebojše Stojičića, predsednika Opštinskog suda u Leskovcu. Već 21. marta u Knjaževcu, od zadobijenih povreda u eksploziji podmetnute bombe, umro je Dragiša Cvejić, predsednik opštinskog suda u Knjaževcu.
Sudije su i ranijih godina bile na meti. U sudnici Opštinskog suda u Odžacima, 9. juna 2007. ubijen je sudija Zoran Cvetanović i stranka u postupku Petar Savanović. Sudiji Okružnog suda u Beogradu, Milenku Cvijoviću nepoznate osobe pretile su ubistvom pošto je polovinom oktobra 2006. izrekao presudu optuženima za ubistvo Željka Ražnatovića Arkana, a godinu dana ranije, nepoznate osobe su na sudijinom „golfu“ presekle crevo za ulje kočionog sistema.

- Procesuiranje osoba osumnjičenih za upućivanje pretnji sudijama dovelo do osećanja sigurnosti i poverenja sudija u državu i sistem. Poenta je da sudija slobodno sudi, a ne da bude u strahu i panici za svoj život - smatra Kovačević Tomić.

I nekadašnji sudija, a sada advokat Božo Prelević, kaže da se sudijama odavno preti, ali naglašava da je Tužilaštvo retko kada procesuiralo osumnjičene za to krivično delo.

- Ma nema tog sudije kome nije prećeno. Sudio sam u veoma ozbiljnim predmetima, a spisak ljudi koji su mi pretili je izuzetno dugačak. Ako hoćete da u sudovima sudije slobodno donose odluke, onda treba primeniti principe odavno usvojene u svetskim pravosuđima. Na Zapadu se kršenje javnog reda i mira u sudnici kažnjava sa najmanje mesec dana zatvora, a svaka ozbiljnija pretnja meri se mesecima i godinama provedenim u zatvoru - pojasnio je Prelević.

Uroš Mišić, osuđen je na 10 godina zatvora zbog pokušaja ubistva Nebojše Trajkovića, žandarma na utakmici Crvena zvezda - Hajduk iz Kule 2. decembra prošle godine.

Ključne reči:

Komentari

Ma Stradiji treba Eliot Nes da zajedno sa bar jednim nepotkupljivim sudijom ocisti zemlju od mafije. Ne zovu je uzakud u Italiji "hobotnica". Pruza ona pipke na nevidljiv nacin svuda i u skolstvu i u pravosudju, po opstinama.
A gradjani, ako misle da zasluzuju nesto bolje, treba i sami d aprijavljuju i lopove na kasama, i lopove u gradjevinskim inspekcijama, pa kad zatrpaju prijavama sudove i policiu, valjda ce pokazati da su posteni ipak u vecini!