petak 18. jul 2008.
RSS
• Tema •
Početna > Tema > Zakasnela pravda

GLAS ISTRAŽUJE Na vest da je Amerika spremna Srbiji da isporuči ratnog zločinca Petera Egnera (86) ?

Zakasnela pravda

Da li je Srbiji sada potreban ovaj nacista - masovni zločinac i da li treba da prihvati njegovo izručenje? Hoće li eventualnim izručenjem naša zemlja dobiti samo onemoćalog bolesnika, koga će, posle svega što je uradio, još morati da hrani i neguje

BEOGRAD - Amerika je spremna da ukine državljanstvo i izruči masovnog ratnog zločinca Petera Egnera (86), koji je tokom Drugog svetskog rata u Beogradu služio u tajnoj nemačkoj službi odgovornoj za ubistva čak 17.000 Srba.

Egner, koji je i poreklom iz Jugoslavije, služio je kao prevodilac i stražar u nacističkoj tajnoj policiji Beograda od aprila 1941. do septembra 1943. godine. Egner navodno američkim vlastima nije pomenuo tu informaciju kada je 1960. godine tražio američko državljanstvo. Umesto toga, Egner je u aplikaciji naveo da je u nemačkoj vojsci služio kao pešadinac, tako da je dobio državljanstvo 1966. godine.
U američkom ministarstvu pravde, međutim, tvrde da je Egner tokom razgovora sa saveznim vlastima februara 2007. ipak priznao da je sprovodio zatvorenike koji su prebacivani i ubijani u logoru na Sajmištu i na Avali. Egner je tada takođe priznao da je bio i prevodilac tokom ispitivanja političkih zatvorenika u jedinici koja je odgovorna za ubistva i mučenja velikog broja zatvorenika. On je u SAD radio kao ugostiteljski radnik u hotelu „Olimpik“ u Sijetlu.

Zasada verovatno najmoćnija sila sveta, sa velikim brojem silnih tajnih službi, tvrdi, dakle, da „nije znala“ da na njenom tlu gotovo pola veka boravi osvedočeni masovni ratni zločinac (!?). Onda su se iznenada setili da ipak treba proveriti starca, što bi se reklo, „s jednom nogom u grobu“, i da je on sada „zreo“ za ukidanje američkog državljanstva, izručenje i suđenje.
Izručenje onemoćalog starca

Kako im verovati? Da li je Srbiji sada potreban ovaj nacista - masovni zločinac i da li treba da prihvati njegovo izručenje? Hoće li eventualnim izručenjem naša zemlja dobiti samo onemoćalog bolesnika, koga će, posle svega što je uradio, još morati da hrani i neguje i koji možda neće dočekati suđenje i zasluženu kaznu?

Portparol Tužilaštva za ratne zločine Srbije Bruno Vekarić rekao je da će Srbija učiniti sve da pokrene proces izručenja ovog ratnog zločinca. On je podsetio da se to tužilaštvo bavi ratnim zločinima iz Drugog svetskog rata i da postupa u skladu sa ovlašćenjima kada se na osnovu nekih istraživanja dođe do činjenica ili dokaza.

- Tužilaštvo je ušlo i u predmet Petera Egnera i kontaktiralo je Ministarstvo pravde Srbije i Službu za ratne zločine u SAD. Istraživanje se obavlja i u više arhiva, a tužilaštvo će kontaktirati sa Udruženjem jevrejskih žrtava „Centar Simon Vizental“ - istakao je Vekarić.

Portparol tužilaštva je rekao da se ovo tužilaštvo već dve godine bavi predmetom „Oplenac“ i da su dosadašnji rezultati istrage pokazali da su ljudski ostaci pronađeni u grobnici u krugu Zadužbine Kralja Petra Prvog civili koje su nemačke okupacione snage streljale tokom Drugog svetskog rata. On je rekao da su istražne radnje u tom predmetu u toku, kao i da su u toku još dva predmeta o kojima će javnost biti na vreme obaveštena. Vekarić je rekao da se često kroz druge postupke pojavi neko ime, ali da se postavlja pitanje koliko je zločinaca još uvek živo.

Predsednik komisije za praćenje antisemitizma u Savezu jevrejskih opština Aleksandar Lebl rekao je, međutim, da Tužilaštvo za ratne zločine ne traga mnogo za ratnim zločincima iz Drugog svetskog rata.

SRBIJA JE ZABORAVILA NA ZLOČINCE

Predsednik Fonda za istraživanje genocida dr Milan Bulajić u izjavi za Glas javnosti kaže da se, bez obzira na Egnerove godine, Srbija ipak ne može odreći gonjenja ratnih zločinaca.
- Ipak, ključno je pitanje zašto je Americi trebalo punih 48 godina da ga pronađu! Takođe, važno je reći da smo mi potpuno zaboravili da gonimo i tražimo izručenje ratnih zločinaca muža i žene Dinka i Nade Šakić, zloglasnih komandanata koncentracionog logora „Jasenovac“. Čuo sam da je Dinko smešten u hotelu i da piše knjigu o „Jasenovcu“! - ističe Bulajić.

Lebl je agenciji Beta rekao da se Tužilaštvo zainteresuje tek kada se objave podaci o nekom i da se zločinima iz Drugog svetskog rata najviše bave istoričari.

Preživeli nacisti kriju se u komšiluku
On je naveo da su u novije vreme na prostoru bivše Jugoslavije izručeni Dinko Šakić i Andrija Artuković, kojima je suđeno. - Sa područja bivše Jugoslavije traženi su i gradonačelnik Dubrovnika iz vremena NDH Ivo Rojnica, koji je posle 1991. godine dolazio u Hrvatsku. On je nedavno umro i nije mu suđeno - naglasio je Lebl.
On je podsetio da šef ustaške policije u Slavonskoj Požegi Milivoj Ašner živi u Austriji, a da ta zemlja ne izručuje svoje državljane. Lebl je naveo i da Šandor Kepir koji je bio komandant mađarske fašističke žandarmerije koja je sprovela raciju 1942. godine u Novom Sadu živi u Budimpešti. U „Novosadskoj raciji“ pobijeno je više od 1.300 Srba, Jevreja i Roma. Lebl je istakao da za Petera Egnera niko iz jevrejskih organizacija ne zna, ali da njegov slučaj istražuju Arhiv Beograda i Tužilaštvo za ratne zločine. Lebl je rekao da se pitanjem zločinaca iz Drugog svetskog rata najviše bavi Efram Zurof iz „Centra Vizental“ i podsetio da je on nedavno pokrenuo akciju „Poslednja šansa“.

Komentari

Ova Americka sprdnja je odvratna.Tek sada su ga nasli?Ko u ovo veruje , stvarno nije normalan.Amerika je puna nacista iz svih mogucih drzava.Kada su ga drzali do sada , neka sacekaju jos malo i sahrane ga .Nama sigurno ne treba.Zakansili su n.Zamislite , Amerika nam cini uslugu da nam utrpa nekog straca .Kakvo ponizenje i odratno ponasanje kauboja.