sreda 14. januar 2009.
RSS
• Tema •
Početna > Tema > Genocid u Sijekovcu

SRBIJA IMA MNOGO SNAŽNIH ARGUMENATA ZA TUŽBU PROTIV HRVATSKE (3)

Genocid u Sijekovcu

Hrvatske oružane jedinice su 26. marta 1992. godine - jedanaest dana pre međunarodnog priznanja Bosne i Hercegovine 6. aprila - prešle preko Save i sa tamošnjim muslimansko-hrvatskim snagama počinile masovne genocidne zločine nad pravoslavnim srpskim civilima u Sijekovcu kod Bosanskog Broda.
U obimnoj dokumentaciji, koju je Glasu javnosti dostavio dr Milan Bulajić, predsednik Fonda za istraživanje genocida, navodi se da je u cilju osvajanja linije Bosanski Brod - Doboj ubijeno 21 lice srpske nacionalnosti. U samom selu Sijekovac, za samo jedan sat, ubijeno je petnaestoro odraslih i dece srpskih porodica Zečević, Bačić, Radovanović, Milošević i Martić! Deo leševa hladnjačom je odvezen i bačen u Savu, a zapaljeno je ili uništeno oko petnaest kuća.
Tog tragičnog dana ustaško-mudžahedinski krvoloci živog su spalili Novaka (Dušana) Sedlića (1931) u kupatilu kuće brata njegove supruge LJubice.
„U brata su mi ispalili sedam metaka, ja sam pobegla u dvorište, tukli su me, maltretirali...“, svedočila je LJubica (72).

POKOLJ OD KUĆE DO KUĆE
Utvrđeno je da je još u septembru 1991. godine Služba državne bezbednosti u Doboju došla do spiska Srba predviđenih za likvidaciju, na kom su bili neki ljudi mučki ubijeni 26. marta 1992. godine
„Zenge su prvo upale u kuću porodice Zečević. Na licu mesta su ubile Jovana Zečevića (72) i zaklale njegove sinove Milana, Vasu i Petra. Svoj krvavi pir nastavili su idući od kuće do kuće rušeći, paleći i ubijajući sve što im nije moglo pružiti otpor. Zaklali su Luku Miloševića i njegove sinove Željka i Dragana (17), zatim Vida Radanovića i njegovog sina Mirka, Rista i Nedeljka Bačića... Zaklale su i nepokretnog starca Sretu Trifunovića“, svedočili su preživeli žitelji Sijekovca.


Sledećih dana Hrvati i muslimani su u Sijekovcu ubili još 51 Srbina, ukupno više od 70 Srba, dok se devetoro i danas vode kao nestali.
Simo Tuševnjak, šef tima Republike Srpske za dokumentovanje ratnog zločina, poseduje dokumentaciju o ubistvima srpske dece na području Bosanskog Broda. Na osnovu izjava preživelih svedoka masakra u Sijekovcu, on smatra da postoje indicije da su deci pre likvidacije vađeni organi koji su zatim prodavani. Udruženje za traženje nestalih lica iz Broda raspolaže podacima da je za vreme hrvatske osmomesečne okupacije Broda ubijeno čak 500 Srba! Iz više masovnih grobnica ekshumirana su tela 286 Srba, za još toliko se traga. Najveća grobnica je, kažu, reka Sava.
Na području opštine Bosanski Brod bilo je više od deset logora za Srbe, u kojima su u najvećem broju bili zatočeni civili - žene, deca i starci - ukupno više od dve hiljade. Mnogi su kasnije odvedeni u druge logore u Slavonskom Brodu i Orašju.
Pored Srba, stravičan pokolj ustaše i muslimani počinili su i nad Romima. U maju iste godine u Bosanskom Brodu neprijateljske jedinice zaustavile su četiri autobusa sa Romima iz Srebrenice, Žepe i Skelana (215 osoba, među kojima 115 dece), izvezli ih i sve pobili. Žrtve iz jednog autobusa sahranjene su u masovnoj grobnici u Sijekovcu. Grobnica je otkrivena i otkopana u avgustu 2004. godine. U grobnici je nađeno 59 skeleta, od toga 19 dečjih.
Sutra: Stradanja u Kupresu