četvrtak 10. decembar 2009.
RSS
• Tema •
Početna > Tema > Nadležni se ne obaziru

SRPSKA JAVNOST NASTAVLJA SA APELIMA DA SE RADISAVU RODIĆU OMOGUĆI ODBRANA SA SLOBODE

Nadležni se ne obaziru

U nekim civilizovanim zemljama posle takve operacije sud bi Rodiću odredio kauciju ili neki drugi vid garancije i pustio bi ga na privremenu slobodu, odnosno na specijalizovano lečenje, kaže renomirani srpski kriminolog Dobrivoje Radovanović

BEOGRAD - Ne prestaju apeli srpske javnosti da se osnivaču Glasa javnosti i Kurira Radisavu - Raji Rodiću, zbog ugroženog zdravlja, omogući da se brani sa slobode.
- Radisav Rodić nije bilo ko u ovoj državi, i utoliko više čudi odluka da ga posle operacije vrate u pritvor. I sama činjenica da se iz inostranstva, sa lečenja, vratio u zemlju da bi bio dostupan pravosuđu dovoljno govori. U nekim civilizovanim zemljama posle takve operacije sud bi mu odredio kauciju ili neki drugi vid garancije i pustio bi ga na privremenu slobodu, odnosno na specijalizovano lečenje - kaže Dobrivoje Radovanović, renomirani srpski kriminolog.

Lane Gutović: Pustite Raju

Proslavljeni glumac i novopečeni voždovački odbornik Milan - Lane Gutović takođe smatra da bi Radisav Rodić trebalo da se nađe na slobodi:
- Nisam pratio sa dovoljno pažnje aferu sa gospodinom Rodićem kako bih mogao da budem potpuno objektivan, ali na osnovu ovoga što znam, smatram da bi trebalo da se brani sa slobode. Priroda njegove bolesti obavezuje našu humanost čak i na postupke koji nisu u potpunosti sa zakonom.

On podseća da država ni ranije nije obraćala pažnju na teške bolesnike u pritvoru i da verovatno smatra da je taj sistem dobar:
- Oni smatraju da imaju svoje zatvorske bolnice, lekare i da su pritvorenici zbrinuti. U ovom slučaju, međutim, jasno je da nije tako - tvrdi Radovanović.
Bivši sudija Vrhovnog suda Srbije Dušan Maričić, uz ogradu da ne zna detalje procesa, kaže da je postupak prema Rodiću svojstven nedemokratskim režimima:

- Zaista ne bih da se mešam u proces, a i dok sam bio sudija, nisam se izjašnjavao o predmetima koje pažljivo ne proučim. Međutim, ako je gospodinu Rodiću operisano srce, i ako je vraćen u pritvor, to je način postupanja svojstven diktatorskim režimima. A mislim da je to vreme daleko iza nas. Inače, zbog dela za koje je optužen, čak i ranije, nije se određivao pritvor.

Braca Grubačić, izdavač diplomatskog biltena VIP, principijelno smatra da Rodić mora da bude pušten na slobodu.
- Bez obzira o čemu je tu reč, zbog čega su oni njega optužili, postoje humani razlozi da ne sedi više u zatvoru. Čini mi se da je, zapravo, celoj Srbiji, jasno zašto on sedi u zatvoru i da to nema nikakve veze sa formalnom optužbom. Da su hteli da ga procesuiraju, mogli su i ranije. S druge strane, zaista zabrinjava to što je u Srbiji svima sve jasno, a da on i dalje sedi u zatvoru. Vlast pokazuje visok stepen arogancije i bahatosti u ovom slučaju, a lično mislim da novinarska udruženja treba još više da se angažuju i pokrenu akciju da se omogući gospodinu Rodiću da se brani sa slobode. I njima i nama jasno je da je on u zatvoru da bi se stvorila atmosfera straha, uplašili novinari da ni bi pisali o bilo čemu. Iskren da budem, čitajući beogradsku štampu, vidim da su ovi ljudi iz vlasti koji su to izveli uspeli u svojoj nameri. Stoga je još više važno da gospodina Rodića puste na slobodu - zaključuje Grubačić.