petak 10. jul 2009.
RSS
• Tema •
Početna > Tema > Teroristički atak na Srbiju

RANJAVANJE PRIPADNIKA ŽANDARMERIJE KOD BUJANOVCA SMIŠLJENO DA ISPROVOCIRA OŠTRU REAKCIJU

Teroristički atak na Srbiju

Očigledno je reč o ostacima terorističkih grupa ili ekstremista koji su bili u tom području i ranije i koji se često prebacuju preko administrativne linije i sa tog aspekta moramo najozbiljnije upozoriti Euleks na jednu takvu pojavu - rekao Ivica Dačić

BEOGRAD - Napad na dvojicu pripadnika Žandarmerije, Nenada Nikolića (33) i Miloša Cerovića (33), koji su preksinoć ranjeni ručnim bacačem, tokom redovne patrole u selu Lučane opština Bujanovac, prema mišljenju ministra policije Ivice Dačića predstavlja teroristički akt, a većina srpskih političara dodaje i da je ovo neka vrsta provokacije i testa za državu Srbiju.
Ministar Ivica Dačić okarakterisao je prekjučerašnji incident na jugu Srbije kao teroristički akt kome će se država Srbija oštro suprotstaviti.

Postoji nezadovoljstvo

Narodni poslanik i lider PDD Riza Haljimi iz Preševa osudio je napad na pripadnike Žandarmerije u selu Lučane, kod Bujanovca, istakavši da on nema saznanja da na tom području postoje bilo kakve ilegalne grupe, posebno ne terorističke.
- Posebno zaprepašćuje činjenica da se takve stvari događaju uprkos militarizaciji tog područja. Na jugu postoji određeno političko nezadovoljstvo Albanaca zbog nerešenih ekonomskih, ali i drugih specifičnih problema. Ono se izražava političkim putem, a sve političke partije su uredno registrovane - rekao je Haljimi.

Stanje stabilno

Miodrag Jevtić, načelnik VMA istakao je da ranjeni policajci nisu životno ugroženi, ali da će u ovoj ustanovi ostati do daljeg.
- Jedan pripadnik Žandarmerije (Nenad Nikolić) dobio je nešto složeniju i težu povredu i njega su obradili naši hirurzi. Stabilan je i nalazi se u klinici za ortopediju. Drugi povređeni (Miloš Cerović) zadobio je nešto lakšu povredu, on je na opservaciji. Kontroliše se njegovo zdravstveno stanje i on se nalazi na klinici za otorinolaringologiju. Očekujemo da će njihov oporavak biti uspešan - rekao je Jevtić.


- Kako da ga drugačije nazovemo osim napadom na državu Srbiju i njen teritorijalni integritet. Ovo nije prvi napad i upravo je to razlog prisustva Žandarmerije u Kopnenoj zoni bezbednosti. BIA i MUP su više puta pronalazili lokacije sa oružjem i municijom u tom području. Očigledno je da ima još takvih terorističkih grupacija - objasnio je Dačić.
Kako je istakao, ne treba puno govoriti o motivima napada jer je u pitanju klasična zaseda kakvih je već bilo u Kopnenoj zoni bezbednosti.
- Očigledno je reč o ostacima terorističkih grupa ili ekstremista koje su bile u tom području i ranije i koje se veoma često prebacuju preko administrativne linije i sa tog aspekta moramo najozbiljnije upozoriti Euleks na jednu takvu pojavu. Mi ćemo i dalje nastaviti da osiguravamo javni red i mir za sve građane Srbije i dalje ćemo redovno izvršavati svoje obaveze i odgovoriti na svaku pretnju našem teritorijalnom integritetu ili napadu na pripadnike MUP - dodao je Dačić.
Poslanik SNS i član Odbora za odbranu i bezbednost, general Božidar Delić napominje da se u ovom delu Srbije „ništa ne dešava slučajno“.
- Sve je to osmišljeno i organizovano. Oni koji su ovo uradili želeli su da izazovu reakciju države, imaju saznanja da se bližimo beloj šengen listi i hoće da izazovu oštriju reakciju Žandarmerije. Iza toga odmah bi reagovali predstavnici partija dole, koji bi rekli: „Šta će im policija i Žandarmerija. To narušava našu idilu ovde“ i slično. Verovatno bi se to okarakterisalo kao nasilje srpske policije, verovatno bi se oglasili i razni lobisti itd. Oni su ovakve stvari radili i ranije, možda će opet i treba biti na oprezu. Treba voditi računa o reakciji - poručuje Delić.
I Dragan Todorović (SRS), predsednik Odbora za bezbednost ističe da iza ovakvih napada uvek postoje neke „zakulisne radnje“.
- Nalog za ovaj napad je stigao iz Brisela ili Vašingtona i sada treba tražiti razloge zašto je to tako! Obično je to pritisak na Srbiju da omekša svoje stavove i pristane na neke stvari - smatra Todorović.
Međutim, Srbi iz opštine Bujanovac ovaj događaj povezuju sa nedavnim zahtevom koji je su albanski lideri iz Bujanovca i Preševa uputili Beogradu u kome se traži da se prilikom donošenja Zakona o regionalizaciji predvidi stvaranje regiona koji bi obuhvatio opštine Preševo, Bujanovac, Trgovište i Bosilegrad. To nije slučajno, ako se zna da Preševo ima više stanovnika nego Bosilegrad i Trgovište zajedno, a da ne govorimo o Bujanovcu i što su to opštine koje se graniče sa Bugarskom i Makedonijom. To, kako kaže sagovornik iz sela Lučane, praktično znači ostvarivanje davnašnjeg sna albanskih separatista.
- Mislimo da je ovo probni balon grupe ekstremnih Albanaca koji su ovu akciju izveli da bi, najverovatnije, videli kakva će reakcija biti. To očekuju svi Srbi i pripadnici drugih naroda koji žive na ovim prostorima, ali i većina poštenih Albanaca koji su za miran i zajednički život bez sukoba, posebno oružanih - rekao je Milorad T. iz Lučana.
Oružani incidenti najčešće se događaju kod mesta zvanog Brisići i na deonici puta između Lučana i Končulja. Pretprošle godine je nakon više oružanih napada i pljački, u intervenciji Žandarmerije ubijen maskirani napadač, kako je kasnije utvrđeno Enver Dalipi (22) iz Končulja. Ova grupa obučena u crne uniforme bila je naoružana do zuba.

Komentari

Sad pamet u glavu pa kuknjava kod svih u EU i dalje kako smo napadnuti i da moramo da se branimo.Jednostavno prepisati siptarski recept.

Kad bi ministar unutrasnjih poslova poslao specijalce na teren da ISTREBE teroriste i da ih okace i slikaju k'o fazane i pokazu ih medjunarodnoj javnosti e.........onda bi svet shvatio i prihvatio da Srbija NIJE banana drzava.

Kasno je za sve to , 15 godina a i vise se kasni.Ovo za Srbiju je planirano.Na celo drzave su postavljene "mlakonje" i ne srbi.Shiptari vec vise od 15 godina sire propagandu da je cela Srbija njihova i da ce je osvojiti.Pricali i pisali su o Kosmetu , dobili su ga .Nisu ga osvojili jer to nije vojska vec dobili od onih ojima je Kosmet potreban.Provokacije su na sve strane.Oduzima nam se nasa istorija , knjizevna dela se nazivaju genocidnim.Sta mislite da ce jos da se desi?Banaan drzava ostajemo sve dok ne nalete na Ruse a onda zavisi do nas.Opet ce nam istoriju7 spasiti rusi a i straznjicu.Ma koliko ih mrzeli a oni se krste ne verujuci sta se sa Srbima desava.Shiptari kada su masovno dosli na Kosmet , dolazili su po Beogradu i cepali drzava a sada cepaju srpske glave.Zna se sta su radili po Italiji jos u njihovim carsavima.Nije to tako davno bilo.Mi dodudshe imamo vladu koja je toliiko hrabra ali samo kada vtreba da se upada u banke.

Dobro je da je teroristicki ataka , pa da odahnemo.Zamislite da je teroristicki napad izveden.?