četvrtak 10. jul 2008.
RSS
• Tema •
Početna > Tema > Vlada sa Menhetna gleda srpski Harlem

Skupštinska polemika povodom najavljene promene državnog kursa prema svetu i SAD

Vlada sa Menhetna gleda srpski Harlem

ALIGRUDIĆ: Premijer kaže da će Srbija nastaviti politiku striktnog poštovanja međunarodnog prava, a s druge strane da će vlada nastojati da unapredi odnose sa SAD, koje su oličenje nepoštovanja međunarodnog prava. JOVANOVIĆ: Srbiji je potrebna ona vrsta nacionalnog pomirenja koja će otvoriti mogućnost normalne saradnje i komunikacije sa Albancima, sa Bošnjacima, sa Hrvatima, sa Amerikancima, sa Francuzima. NIKOLIĆ: Kad smo kod poboljšanja odnosa sa SAD, šta ćemo sa ambasadorima koji su povučeni iz ambasada država koje su priznale nezavisnost Kosova - da li vlada menja tu politiku? CVETKOVIĆ: Unapređenje saradnje sa Amerikom je program skupštinske većine koja je formirala vladu, svi ostali imaju pravo da o tome misle drugačije, jer ovde se ne radi o programu cele Skupštine

Bili su u pravu oni koji su predviđali da će žuto - crvena koalicija delimično korigovati spoljnopolitički kurs zemlje, posebno prema Vašingtonu! To je već bilo jasno posle obraćanja poslanicima mandatara Mirka Cvetkovića.

Zbog značaja i dalekosežnosti nagoveštenih promena, Glas iz prekjučerašnje rasprave prenosi izvode iz najznačajnijih govora, odnosno onih delova govora koji su se ticali spoljne politike, a posebno - najavljenog novog odnosa na relaciji Beograd - Vašington.

 Mirko Cvetković (u prvom premijerskom ekspozeu): Vlada Srbije će nastojati da unapredi odnose i sa SAD, sa ciljem da najveća svetska sila pri rešavanju sporova na području Balkana u većoj meri uvažava interese Srbije i srpskog naroda.

 Miloš Aligrudić DSS :  Pitam se, da li u mandatarovom ekspozeu uopšte postoji termin „zaštita teritorijalnog integriteta države“ ? Pitam se, zato što se u ovim mantrama od ovih ključnih elemenata programa govori o tzv. neprihvatanju nezavisnosti AP KiM. Šta znači neprihvatanje nezavisnosti? Kako se to tumači? Gde je tu zaštita teritorijalnog integriteta države? Šta će vlada konkretno učiniti, koje će diplomatske i pravne mere preduzeti radi očuvanja teritorijalnog integriteta države? Kako mandatar zamišlja da vlada prevaziđe problem koji će nastati sa SSP kada je reč o regionalnoj saradnji i dobrosusedskim odnosima. Znamo da 20 država EU koje su priznale nezavisnost KiM, očekuje da imamo dobrosusedske odnose sa Kosovom. Kakav je stav vlade prema novoformiranim srpskim institucijama na KiM?

Ova pitanja na koje nemamo odgovor su najbolji dokaz da Srbija nije dobila odgovornu nacionalnu vladu, nego da je ova vlada očigledno sastavljena van kabineta, van Skupštine i van zgrade vlade, čak i van političkih stranaka koje je čine, verovatno iz Vašingtona.

SRPSKI GETO

Aleksandra Janković NS: Veliki gradovi Srbije već liče na NJujork, ali ne po stepenu razvoja nego po sve prisutnijoj bezdušnosti i spremnosti da se bez osvrtanja preskoči telo nekog očajnika, nemoćnog, siromašnog i bolesnog. Svaki Menhetn ima svoj pandan u Harlemu, problem je samo što većina političara nove vlade živi na Menhetnu, a većina naroda u Harlemu. Kada do Menhetna dopre glas iz pesme „Pogledaj svoj dom anđele“ i to onaj deo koji se odnosi na čemer, smrt i jad, oni s gađenjem pitaju - šta biste hteli, što niste uplatili priključak za nove svetske tokove, luzeri jedni.

 Čedomir Jovanović LDP: Dobro je što je Cvetković najavio poboljšanje odnosa sa SAD. Ali, šta pod tim podrazumevate. Šta zapravo znači rečenica „nastojaćemo da unapredimo odnose sa SAD“ ? Da li da ćemo vratiti ambasadore? Kako će nas Amerika razumeti ako sa njom ne raz govaramo?

Srbiji je potrebno nacionalno pomirenje, ali ne kao smokvin list kojim se daje novi smisao koaliciji koju pravite, već ono koje će omogućiti normalnu saradnju i komunikaciju sa Albancima, Bošnjacima, Hrvatima, Amerikancima, Francuzima, sa svetom koji nas okružuje.

 Tomislav Nikolić SRS: Kada (Boris Tadić) sastavi ovakvu vladu, i na ovaj način, onda je jasno da je jedini autoritet u celoj koaliciji Tadić i kancer stranka G17, koja će opet svojim dugoročnim pozitivnim delovanjem za godinu, najviše dve pojesti ovu vladu, nahraniti se dobro i krenuti da jede neku novu vladu, ako je budu sastavljali EU, Amerika i ostali.

A kada smo kod ambasadora i poboljšanja odnosa sa SAD, šta ćemo sa ambasadorima koji su povučeni iz ambasada država koje su priznale nezavisnost KiM? Da li vlada menja tu politiku gospodine predsedniče? Da li vlada sutra na sednici donosi odluku da vraća ambasadore ili produžava odluku prethodne vlade koja je u skladu sa Rezolucijom Narodne skupštine da ne možemo da obezbedimo ambasadora za države koje su priznale nezavisnost jednog dela naše teritorije? Šta je dalje borba za očuvanje KiM u sastavu Srbije? Pet godina ste pregovarali sa Albancima, niste ih videli nijednom. Bogu hvala, pominjete i nesvrstane, Kinu, Indiju, arapski svet, mediteranski basen, Latinska Amerika vam fali, nego se mnogo usprotivila SAD, pa trenutno niste u stanju da glorifikujete ono što Latinska Amerika radi na oslobađanju od svetskog tutora.

 Vjerica Radeta SRS: Važno da ste napisali da će vlada nastojati da unapredi odnose sa SAD, s ciljem da je najveća svetska sila, pri rešavanju sporova na području Balkana, u većoj meri uvažava interese Srbije, srpskog naroda itd. A niste rekli suštinu - ono što je Šutanovac pričao mesecima pre poslednjih izbora, a to je da nameravate da Srbiju uvedete u NATO. To je vaša saradnja sa SAD.

Podsećamo građane na ono što je Vuk Jeremić, kao ministar spoljnih poslova, govorio sa predstavnicima Stejt departmenta i zbog čega je Leon Kojen, kao član pregovaračkog tima za KiM, napustio tim. Dakle, jedno pričate zatvoreni sa funkcionerima SAD i EU, a drugo novinarima.

 Nataša Jovanović SRS: Ova vlada, koncept i zalaganja se potpuno uklapaju u planetarnu hegemoniju koju sprovodi Amerika. To se vidi i po tome što je ključnu ulogu u sastavljanju vlade imao američki ambasador. Zapanjujuće je da ste kao prioritet budućeg rada u spoljnoj politici naveli intenzivnu saradnju sa SAD i poboljšanje odnosa sa njima, a da oni shvate kako im Srbija mora biti ravnopravni partner na Balkanu.

Imate li iole realnosti? Pratite li dešavanja unazad 20 godina i ono što svetska javnost govori? I, pošto vam je tek u drugoj rečenici namera da sarađujete sa ovim našim prijateljskim zemljama Rusijom, Indijom, Kinom, latinoameričkim zemljama, zemljama afričkog sveta, Bliskog i Dalekog Istoka, je li vam jasno da te zemlje ne žele da intenzifikuju na takav način tu saradnju. Hoće normalno u konvencionalnom, diplomatskom smislu. Mi ne, zato što su nam oteli, odnosno pokušavaju da otrgnu našu južnu pokrajinu. A svako razuman, ko patriotski razmišlja o otadžbini i svom narodu, u ovoj situaciji bi potražio neki drugi pravac. To ne bi bile SAD i udvoričko ponašanje prema EU koja je u procesu „harmonizacije“.

 Jorgovanka Tabaković SRS: Posebno brine što uz priču o ekonomskom boljitku i evropskoj budućnosti koja će nam to navodno obezbediti nudite i priču u Americi kojoj ćemo se dodvoriti da ona više radi za naše interese. Cena prijateljstva sa bogatima je vrlo visoka za našu zemlju - nesebično prijateljstvo je samo među jednako bogatima. Kako nas Amerika poštuje videli smo na priznavanju Kosova. Oni kažu „ništa lično“, odanost Albanaca je mnogo vrednija od prijateljstva sa vama. Neprihvatljivo je da u istu ravan dovodite Rusiju i njeno nesebično zalaganje za naše teritorije i interes, sa Amerikom koja ovako pokazuje ništa lično.

 Milan Avramović SRS : Ekspoze već na drugoj strani kaže da će vlada nastaviti da unapređuje odnose sa SAD s ciljem da najveća svetska sila pri rešavanju sporova na području Balkana u većoj meri uvažava interese Srbije i srpskog naroda. Znači da vlada zna i da je priznala da SAD nisu uvažavale stavove ove vlade i da nikada nisu bili na strani Srba iz Srbije.

 Radiša Ilić SRS: Kako objasniti činjenicu da DS nije dozvolila svojim odbornicima da učestvuje u formiranju srpske skupštine AP Kosovo i Metohija? Zašto? Zato što su formiranje te srpske skupštine osudili SAD, Solana, Hašim Tači, Sejdiju, Merkelova...

Na samom kraju sednice, bukvalno pre glasanja o vladi, šef poslaničke grupe DSS ponovo je vratio u igru novi odnos prema Americi. To je, nema sumnje, obavezalo Cvetkovića da se na svoj „američki kurs“ još jednom osvrne.    

 Miloš Aligrudić DSS: U delu ekspozea gde Cvetković govori o Americi, postoji kontradikcija. Kaže da će Srbija nastaviti politiku striktnog poštovanja međunarodnog prava, a s druge strane da će vlada nastojati da unapredi odnose sa SAD, koje su oličenje nepoštovanja međunarodnog prava po više osnova. Setimo se samo odluke SAD da se ne poštuje Međunarodni krivični sud u Rimu, proistekao iz odluke UN, a koji je za SAD nebitan.

Kada su SAD priznale lažnu tvorevinu Kosovo otvorile su ozbiljan problem u bilateralnim odnosima, koji se ne može ignorisati. Zato smatram da ovo u ekspozeu da će vlada nastojati da unapredi odnose sa SAD, samo po sebi ne znači ništa. Glavno je pitanje, i ne samo u odnosu na SAD, nego i na ostale države koje su priznale Kosovo, na koji način misli da se ti odnosi sa tim državama neguju ako se ovaj ključni spor u našim odnosima ne otkloni.

 Mirko Cvetković: Čule su se primedbe da ne treba sarađivati sa SAD. Ne mislim samo na ovu zadnju diskusiju. I primedbe da ne treba biti udvorica EU... Međutim, imajmo u vidu da se ovde ne radi o programu cele Skupštine, nego većinskog dela, koji je formirao vladu. Sasvim je logično da ostale stranke koje su izvan i imaju drugačije gledanje na rešavanje problema i da one sa tog svog aspekta kažu - ne treba sarađivati sa Amerikom ili ne treba da vam prvo redosled bude EU, nego nešto drugo. Zato ove primedbe ne bih komentarisao. Jer, da su ti drugi imali drugačije mišljenje - oni bi verovatno bili deo vlade... 

Ključne reči:

Komentari

Nakon svega sto su "za nas" ucinili, rasturanje Jugoslavije, embargo, bombardovanje, ubistva civila, Haski Tribunal, koji samo srbima sudi a ostali se pustaju na slobodu, finansijskog unistavanja kroz kredite sa ogromnim kamatama, - pa ko se takvim "ptijateljima" priblizava i sa njima saradjuje, tome neprijatelji nisu potrebni. Vec i ima u "dobrom prijatelju".

Ali to jos nije ono najgore, Emilija:
uslov da se Srbija priblizi tim prijateljima je priznavanje nezavisnog Kosova.
Ali takvo je vreme: za 500 US$ mnogima iz srpske elite vec padaju gace!
O sirotinji i da ne govorimo.

U takvim uslovima Kastro je digao revoluciju na Kubi. Ali za to je potrebno verovati u neku ideologiju i u neke ljude. Danas ne postoje ni ljudi u koje se moze verovati, a jos manje ideologija.

Postovani,
na web stranici:
http://www.thepetitionsite.com/1/sacuvajmo-slobodnu-i-demokratsku-srbiju...
se nalazi peticija koju je pokrenuo g. Ljubomir T. Grujic koji je ustavnom sudu R Srbije tuzio predsednika Srbije g. Tadica zbog nepostovanja Ustava u predizbornoj kampanji kao i kasnije prilikom verifikovanja mandata od strane Skupstine Republike Srbije.
Molim Vas da svi zaintersovani potpisete ovu peticiju kako bi tuzba dobila na tezini.
hvala

Ako su nam oni prijatelji, ko nam je neprijatelj?

Nego sta, nisu ameri dzabe sve ovo finansirali. I nisu dzabe skinuli Miskovica sa crne liste. E sada, ljubite ih u guzice idioti.

Kako vas nije sramota da ovako nesto stavite na razmatranje. Najveci neprijatelji srpskog naroda, nemacka, amerika, engleska - oni da nam budu prijatelji. Da li ste normalni? Zar ste zaboravili cucanje po podrumima za vreme bombardovanja? Priznavanje Kosova. Sram vas bilo!

Onima u vladi i njihovoj vecini u skupstini ameri JESU prijatelji (kao sto su bili Kizi dok nije potegao Kosovo).
Njima JESU a nama NISU.

Slazem se!

Cvetkovicev komentar - ovo nije politika cele skupstine vec Vlade i njenih 126 poslanika, a vi ostali, ko vas shisha, je odraz previranja/glupiranja ZACHECA istinske demokratije u Srbiji.
.
.
.
Josh 1215 u Magna Carta, Englezi su kroz Zakone ogranichili vlast kralja. Ali Srbija danas mi vishe lichi na US posle revolucije 1776. Tad su ovde formirane 3 NEZAVISNE grane vlasti - sudstvo, zakonodavna grana i izvrshna grana vlasti. Tu niko nije shef, svi se medjusobno chekiraju. (U Srbiji, da nastavimo sa paralelom - trenutno sve te tri grane - Sudstvo, Skupstina i Vlada - su trenutno u RUKAMA JEDNOG JEDINOG CHOVEKA: TADICA) Medjutim, posle svega 10 godina demokratije (to bi u paraleli bila Srbija danas), doslo je do velikih problema u praksi US demokratije. Da bi reshili situaciju, Ustavni Kongres se sastao u Filadelfiji (1786) i izglasao DOPUNU (amandmane) USTAVA, koji su stvorili, po meni - pravno savrshenstvo.
.
.
Sve sam ovo naveo zbog Drugog Amandmana - Pravo da gradjani Nose Oruzje. Debata koja se vodila 1786 u Filadelfiji izmedju "federalista" i "anti-federalista" je slichna onoj gore u Skupshtini. Federalisti su pobedili, Ustav je ratifikovan, ali uz Amandmane, koji su za kompromis zahtevali anti-federalisti. Taj Drugi Amandman je ovde tema mog argumenta. Naime, Hamilton (kasnije postao Predsednik Kolumbija U.), jedan od Praotaca Demokratije US (odgovarajuci primer u Srbija paraleli bi bio: Kostunica) je obrazlozio da u tih prvih 10 godina zachetka demokratije u US pojavila se opasnost "TIRANIJE VECINE" (to bi bilo ono sto Cvetkovic kaze - imamo 126 glasova, ne mozete nam nista, sasvim je logichno da se ritate, ko vas shisha, mi cemo raditi sta nam je volja). Da bi se ova DEGENERACIJA DEMOKRATIJE sprechila, usvojen je Drugi Amandman, koji garantuje pravo da se gradjani NAORUZAJU, da bi bili u stanju da se odupru korumpiranoj-uzurpiranoj vlasti, kad dodje nesnoshljivo vreme!
.
.
Mislim da je slichna situacija u Srbiji, gde ne treba Amandman, vecina su vec naoruzani pishtoljima, bombama....civilna odbrana i sl. Ako ova Vlada nastavi, kako je Cvetkovic nagovestio, za sada je to samo pricha, ako u onoj "prichi o saradnji" prihvate ono sto Administracija US zahteva, da se Srbija (precutno) ili otvoreno pomiri sa otimanjem Kosova u zamenu za "srecnu buducnost"/saradnju, ja lichno mislim da ce doci do oruzanog ustanka u Srbiji u stilu Drugog Amandmana u US - sto bi ovde bila zastita od Tiranije 126 DS + prefarbanih SPS poslanika.

Taj novi "Srpski" primijer nije nista drugo nego obican cinovnik Svetske Banke, i za koga taj premijer radi nije tesko zakljuciti. Sledeci puta, Amerikanci bi trebali da bace atomsku bombu na Srbiji. Demokrate u Srbiji bi ih ljubili u guzicu.