četvrtak 9. oktobar 2008.
RSS
• Tema •
Početna > Tema > Izraelci prodali 10 „Špijuna“, a naplatili devet!

VOJSKA SRBIJE NA TENDERU NABAVILA ŠPIJUNSKE BESPILOTNE LETELICE TIPA „ORBITER“

Izraelci prodali 10 „Špijuna“, a naplatili devet!

Investicije za novo oružje i opremu u 2008. godini iznose koliko i investicije u te svrhe 2005, 2006. i 2007. godine zajedno, i duboko sam ubeđen da je većinsko raspoloženje građana da Srbija treba da ima modernu i profesionalizovanu vojsku - izjavio je nedavno ministar odbrane Dragan Šutanovac u jednom beogradskom nedeljniku.

U istom nedeljniku ministar vojni je najavio i kupovinu telekomunikacione opreme od „Tadirana“ i „Talesa“ u vrednosti od 50 miliona evra:

- To je i zbog toga da bismo izašli iz trećeg opsega zbog trećeg operatora telefonije. Inače, osim već izvršenog remonta aviona i helikoptera, do kraja godine treba da potpišemo ugovor za remont dva helikoptera Mi-24 i dva Mi-17, te da remontujemo još tri helikoptera Mi-8. Modernizovaćemo i najmanje 14 aviona tipa G-4, u oktobru treba da poleti novi školski avion „lasta-95“, dok je iz Izraela stiglo 10 bespilotnih letelica koje su već u operativnoj upotrebi, a imaćemo uskoro tender za veće i teže bespilotne letelice - naveo je Šutanovac.

Vojni analitičar Miroslav Lazanski dopunjava ministrovu izjavu:

UGOVORENA KUPOVINA

Kako je naveo Šutanovac, sa fabrikom „Zastava“ iz Kragujevca potpisan je ugovor o kupovini 1.700 pušaka M-21, u toku je nabavka nove specijalne puške „hekler koh“ i snajpera „sako“ za Specijalnu brigadu, kao i pištolja „glok“ za „Kobre“. Ugovorena je i nabavka 70 džipova tipa „difender“ i 30 tipa „lada niva“ za kopnenu vojsku, ugovaraju se novi borbeni setovi i rakete vazduh-vazduh za „migove“.
Pored ovoga, definisane su i potrebe za novim borbenim vozilom točkašem, a studija oko kupovine novog višenamenskog borbenog aviona u završnoj je proceduri, ali to će biti kako ekonomsko, tako i političko pitanje.

- Želeo bih prvo da vam iznesem preciznije podatke - dakle Srbija, odnosno njeno Ministarstvo odbrane je zapravo platilo devet „orbitera“, a deseti je dobijen na poklon od Izraela. Pored toga, gratis smo dobili i servis i održavanje tih letelica, kao i troškove obuke ljudstva za pravilno rukovanje njima - naglašava Miroslav Lazanski.

I on se, kao i njegove kolege vojni analitičari, slaže da je dobro za svaku vojsku da ima ovakve vrste bespilotnih letelica.

- One su namenjene, pre svega, pešadijskim trupama naše vojske na prostoru na jugu Srbije, odnosno u neposrednoj blizini administrativne granice s Kosovom.  Ipak, važno je naglasiti, mi imamo i sredstva za strateško izviđanje, odnosno veoma moderne američke sisteme za snimanje terena, koji se montiraju na avion „orao“ i na taj način može se snimati ukoso čak 150 kilometara unutar neke teritorije, ali to je veoma skupo i ne može se avijacija podizati za svaku sitnicu, tako da su „orbiteri“ bili pravo rešenje - ističe Lazanski.

Naš sagovornik se slaže i da su nam potrebne i bespilotne letelice srednje veličine i da je, prema njegovim informacijama, raspisan tender i za njihovu kupovinu.

- Tenderi su uobičajeni način za bilo koju nabavku sredstava i sve se radi prema Zakonu o javnim nabavkama, tako da tu nema neke velike misterije. Takav postupak urađen je i za „orbitere“. Da li će ponovo avioni biti iz Izraela? Moguće, ukoliko ponovo iznesu najbolju ponudu, ali ne mora da znači, možda se neko javi s boljim uslovima - ističe Lazanski.

On objašnjava i kako se zapravo donose odluke o kupovinama u vojsci i ističe da se tim poslom bave službe za nabavku sredstava u Ministarstvu odbrane i Generalštabu Vojske. One predlože ministru potrebe za kupovinu, a on obično ispoštuje njihov predlog i to potpiše.

- U svakom slučaju je dobro da se konačno nešto moderno kupuje - zaključio je Lazanski.

Ključne reči: