sreda 9. jul 2008.
RSS
• Tema •
Početna > Tema > Kad namesnici sebe hvale...

Na marginama podrške zapadnih ambasadora tek formiranoj Vladi Srbije

Kad namesnici sebe hvale...

Trojica najuticajnijih zapadnih ambasadora (Velike Britanije, SAD i Nemačke) pozdravili su formiranje nove vlade Srbije, jer je posle dugog vremena merenja, crtanja i brisanja - na kraju, očito, skrojena po njihovom modelu i meri.

Niko živ još ne zna kako će u novim zapadnim odelima izgledati „tigar“ Palma ili „crveni“ Dačić, ali poruka „namesnika u Srbiji“ je više nego ohrabrujuća za sve one kojima od juče curi vreme delimične narodne volje sašiveno u onoj čuvenoj Tadićevoj poruci sa Glavnog odbora stranke: „Ko ne bude sarađivao sa socijalistima, imaće problema lično sa mnom!“. Ili one u stilu: „ Od danas zaboravite sve međusobne sukobe i prozivke...“.

Mudri su ovi zapadnjaci, da silniji ne mogu biti, kad veruju u saradnju sa novom srpskom vladom, a pri tom joj u pozdravnim rečima jasno stavljaju do znanja da je Kosovo nezavisno i da će tako i ostati... Šta tek reći o saradnji sa Hagom, o tome da će „naterati“ ministra policije Dačića da uhapsi Ratka Mladića i Radovana Karadžića...

Ali, sudeći i po tome što je Palmin gost u Končarevu bio i nemački ambasador - iako je Berlin priznao „državu Kosovo“, njihova ultimativna politika „uzmi ili ostavi“ očigledno je prihvaćena. Kocka je bačena! I, sigurno će se zakotrljati.

Šta će sve na svom putu pregaziti - tek ćemo videti. Uostalom, kolateralne štete nikada, ali nikada, nisu zanimale politiku sile i moći. Stoga, samo da se ne zakotrlja preko granica Srbije i najkrupnijih interesa srpskog naroda. I mimo Kosova i Metohije.

Samo da za Srbiju istorijska“dara“ ne prevrši istorijsku „meru“.    

Stiven Vordsvort: O razlikama povodom Kosova - pošteno

Toplo pozdravljamo vest o formiranju nove vlade koja je posvećena tome da Srbija što je pre moguće postane punopravna članica EU - rekao je Stiven Vordsvort povodom formiranja Vlade Srbije.

Velika Britanija, dodao je on, deli taj cilj i raduje se budućoj saradnji sa Srbijom na svim nivoima, kako bi se prevazišli izazovi na tom putu.

- Iako povodom Kosova između nas postoje realne i bitne razlike, verujemo da teme koje nas ujedinjuju, a to su želja da stabilnost i prosperitet budu čvrsto utemeljeni na zapadnom Balkanu, kao i ambicija da ceo region bude integrisan u EU, stvaraju solidnu osnovu da se tim razlikama bavimo na otvoren i pošten način, u duhu pune saradnje - rekao je britanski ambasador.

Kameron Manter: Zapadna budućnost

Američki ambasador u Beogradu Kameron Manter čestitao je građanima Srbije formiranje nove vlade i izrazio očekivanje da će SAD imati produktivnu saradnju sa novim vođstvom u Srbiji.

- Sjedinjene Države su spremne da sarađuju sa demokratski izabranim predstavnicima Srbije kako bi se ispunile aspiracije srpskog naroda, kao što su ubrzani ekonomski razvoj, stabilnost, i prosperitetna budućnost u zapadnim integracijama - rekao je Manter Tanjugu.

Volfram Mas: Za Kosovo i Euleks

Nemački ambasador u Beogradu Volfram Mas izjavio je danas Tanjugu da veruje da će nova vlada Srbije biti stabilna i dugotrajna, ocenivši da Srbija ima obećavajuću perspektivu sa vladom zasnovanom na snagama čiji je cilj približavanje Srbije Evropi.

- Nova vlada je suočena sa mnogim izazovima u domenu ekonomije i socijalnog razvoja. Po mom mišljenju, nijedan od različitih koalicionih partnera ne može imati interes da ne rešava te probleme - rekao je Mas u izjavi povodom formiranja nove vlade Srbije.

Prema njegovim rečima, Evropska unija i Nemačka na bilateralnom planu su podržavale Srbiju pružajući joj veliku finansijsku, materijalnu i ličnu pomoć i nastaviće to da čine u budućnosti.

Komentarišući koliko će dve zemlje moći da sarađuju u rešavanju problema Kosova, iako se ne slažu po pitanju statusa pokrajine, Mas je ocenio da je podrška naporima Euleksa na Kosovu u interesu Vlade Srbije.

- Preko svoje misije Euleks, Evropska unija je posebno usredsređena na područja policije i pravosuđa, koja su od ogromnog značaja za manjine koje žive na Kosovu - kazao je nemački ambasador.

Nemačka i EU su, prema rečima Masa, odlučile da daju doprinos stvaranju slobodnog, otvorenog društva na Kosovu, zasnovanog na demokratiji, vladavini zakona, poštovanju ljudskih prava i tržišnoj ekonomiji.