ponedeljak 8. septembar 2008.
RSS
• Tema •
Početna > Tema > Nobel za otimanje Kosova

ISTRAŽIVANJE: Glas javnosti i IPRES - šta Srbija misli o nominaciji Ahtisarija za Nobelovu nagradu

Nobel za otimanje Kosova

Nedavno je obelodanjeno, iz Nobelovog komiteta, da je Marti Ahtisari kandidat za dobijanje Nobelove nagrađen za mir. Ova informacija naišla je na različite komentare na prostorima Balkana. U Beogradu je uglavnom dočekana sa podsmehom i dubokim razočarenjem, u Prištini sa radošću, a u ostalim „bratskim republikama“ bivše Jugoslavije nije dobila neku posebnu pažnju, ali bi, ako se pojača medijska zainteresovanost, sigurno bila u korist Ahtisarija.

Pokušavajući da proniknemo u sve ono što stoji iza ove nominacije za jednu od najprestižnijih nagrada na planeti, Glas je zajedno sa Ipresom anketirao građane Srbije u nadi da će doći do većinskog kolektivnog stava srpske populacije. Međutim, rezultati ankete su pokazali da čak polovina građana Srbije - njih 50,1 odsto - nije ni znalo za ovu nominaciju a 9,6 odsto je uskratilo bilo kakav odgovor. Ipak, za 40,3 odsto građana ovo nije bila nova informacija.
Odmah posle obelodanjivanja sramnog Ahtisarijevog plana, neki svetski mediji su objavili da je za ovaj svoj „posao veka“ autor plana bio korumpiran sa nekih desetak miliona dolara. Imajući to u vidu, upitali smo građana Srbije: da li veruju u to da je Ahtisari bio „filovan“ s tolikim novcem kako bi posao završio u korist kosovskih Albanaca? U najvećem broju slučajeva sa 69,8 odsto glasova građani Srbije veruju da je mirovni posrednik bio „nagrađen“ s pomenutom sumom za svoju vernost kosovskoj nezavisnosti.

Simptomatično je da su u vreme lansiranja informacije o nečuvenoj korumpiranosti Ahtisarija samo neki srpski mediji (Glas i Kurir) pisali o tome u više navrata dok su se u većini slučajeva drugi oglušili o ovu informaciju. Još je neverovatnija činjenica što na „talasima“ te svetske blamaže, naši zvanični organi nisu insistirali i tražili da se u okviru UN, čiji je Ahtisari bio zvanični predstavnik, utvrdi istina.

UZORAK ANKETE

Ispitivanje javnog mnjenja Srbije obavljeno je telefonskim putem u periodu od 1. do 5. 12. 2007. godine. Anketom je bilo obuhvaćeno 825 ispitanika starijih od 18 godina. Anketirani su žitelji u sledećim mestima: Beogradu, Pančevu, Boru, Negotinu, Sokobanji, Despotovcu, Požarevcu, Šapcu, Kragujevcu, Ćupriji, Velikoj Plani, Zrenjaninu, Jagodini, Apatinu, Novom Sadu, Rumi, Sremskoj Mitrovici, Subotici, Smederevskoj Palanci, Loznici, Valjevu, Gornjem Milanovcu, Nišu, Smederevu i Leskovcu.
Anketa je obuhvatila četiri problemska pitanja i dva demografska. U anketi je učestvovalo 50,9 odsto muškaraca i 49,1 odsto žena. Bilo je obuhvaćeno 5,4 odsto građana Srbije koji su u starosnoj dobi od 18 i 19 godina, dok je najviše ispitanika u starosnoj dobi između 40 i 49 godina - 25,5 odsto. U anketi je učestvovalo 20,4 odsto građana u starosnoj dobi između 20 i 29 godina, kao i 22,7 odsto u dobi između 30 i 39 godina. U anketi je takođe učestvovalo 17,9 odsto građana koji imaju više od 50, a manje od 59 godina i 8,1 odsto starijih od 60 godina.


Postavlja se pitanje: koji su stvarni razlozi motivisali nepoznatog predlagača da pokuša da Ahtisarija uvrsti u plejadu nobelovaca-besmrtnika? Novčani deo nagrade za sve ono što je učinio u mirovnim akcijama sigurno nije motiv, jer je Ahtisari novcem dobijenim od albanskih separatista, za svoj sramni posao, obezbedio sve svoje naslednike i bliže potomke. Slava nobelovog laureata takođe nije mogla da bude glavni cilj jer je Ahtisari više godina bio miljenik svetskih medijskih kuća koje su, u funkciji globalizma i unipolarnog sveta, hvalile rad ovog nezaobilaznog međunarodnog posrednika.

Nije u pitanju ni podizanje rejtinga same institucije Nobelovog komiteta jer od Ahtisarija za tako nešto postoji bar nekoliko desetina zaslužnijih svetskih ličnosti koje svaki intelektualac na svetu može pobrojati svakog trenutka. Sve upućuje na jedan jedini realni zaključak: da je pravi razlog nominacije Ahtisarija za Nobelovu nagradu pokušaj da se ovim činom svetski priznatog Nobelovog komiteta da podrška Ahtisarijevom planu o realizaciji Kosova kao nezavisne države.

Da smo na pravom tragu istine o Ahtisarijevoj nominaciji za Nobelovu nagradu za mir, pokazali su stavovi anketiranih po kojima je prva asocijacija naših građana na saznanje o ovoj nominaciji bila vezana za degradaciju i definitivnu propast Nobelove nagrade sa 30,3 odsto glasova. Na drugom mestu našla se asocijacija da iza svega stoji pokušaj da se na još jedan način opravda nezavisnost Kosova sa 25,8 odsto glasova, dok je pomisao da je to očekivani potez svetskih moćnika sa 22,4 odsto glasova, zauzela treće mesto.

Interesantno je napomenuti da se priča o Nobelu i Ahtisariju forsira baš u trenutku kada pozicije Prištine u svetu slabe i kada postoji realna mogućnost da do pregovora između Beograda i Prištine ponovo dođe.

Na kraju, treba pomenuti i činjenicu da 69,8 odsto građana Srbije smatra da bi Vlada Srbije ili predsednik Srbije, trebalo da upute oštar protest Nobelovom komitetu povodom „sramne kandidature Marti Ahtisarija“. Tako bi, po njihovom mišljenju, bar delimično, ublažili propuste koje su srpske vlasti napravile u vezi cele Ahtisarijeve antisrpske misije, koja nam je nanela toliko štete, da nijedna akcija nije beskorisna.

Vinko Đurić i ISTRAŽIVAČKI TIM GLASA JAVNOSTI

Komentari

Kako stoje stvari i Bilu Klintonu kao naj vecem pacifistu na svetu ce dati Nobelovu nagradu za Mir.

kako bre mozete da se bavite tim glupostima. Covek je radio po znanju i uslovima sve sto je bilo moguce.
To je najmanje sto on zasluzuje za rad koji je on radio i rezultate koje je postigao,.
Ali kao sto svi znaju ova redakcija se bavi samo glupostima i laze celom srpskom narodu.
Naravno da nece da objavi moj komentar i ako je 4 put ja saljem komentare bez uspeha.
Otimanje Kosova,... Otimanje je uzeti beograd i poslati sve srbe iza karpata, tamo odakle su i dosli pre nekoliko vjeka!
Kosovo je Kosovarsko ili bolje receno Dardansko od porekla i kao takva prpada ljudima koje zive tamo to jest Hvala bogu Albancima.
Zivjela Republika Kosova Zivjeli Albanci i njihovi prijatelji.
Pozdrav od LUTALICE

Чибе бре џукело жвалава. Чибе.

Svaka cast Siptarima kako se bore za svoje interese (doduse, pod okriljem svojih mafijasa i terorista)! Ovaj "Lutalica" uopste nije zalutao na sajt "Glasa javnosti", vec je on samo jedan u nizu Siptara placenih od gore pomenute vrhuske, koji su zaduzeni da prate informacije u srpskim medijima i pokusavaju da svojim (srecom, polupismenim) komentarima opovrgnu argumente koji su nesumnjivo na srpskoj strani.

Lutalice, Javi Se Popu Simi!

Sta je tu iznenadjenje.Posto je od Siptara dobio 41 milion evroa.Odvojio je 1 s kojim je podmazao da bude predlozen.Moze da da bez frke i 5 da je dobije.I tako ce fondacija da obnovi presusene fondove.I to tako fonkcionise na celom zapadu a i ovde i gde je tu iznenadjenje.Sledeci je verovatno Klinton Taci i slicni.Samo nam pokazuju koliko su sve te institucije i nagrade namestaljke i sluze da pomognu tekucu politiku.Uteha je posto posle ove Ekonomske krize zapad se nikada nece povratiti odnosno bice oni bitni i jaki ali ce drugi biti najbitniji i najaci bar ce se ploca promeniti

Lutalici, jesi ti dardar kao sto sam ja Indijanac ! Pa nauci malo bolje istoriju ,budalo!

anonimce Lutalica je Dardan a ti nisi indijanac vec melez Iransko-ruskog porekla citaj malo vise istoriju P.S nije cudo sto si anonimac.

Zalosno,mislis da svi moraju priznati srpsku laznu istoriju.
D.Cosic "ponovi sto puta isti laz,da postane istina".

Stvarno nisi indijanac,pa jesi sloven,a sloveni poticu od preko Karpata.Jeli moguce da se tu slazu istorije. Dobro kad ste dosli ovamo jeli ovde bilo pustinje,ili je neki kontinent bio sakriven na okean pa ste ga vi otkrili! Ili mozda je bilo naroda ovde vise puta civilizovaniji od vas dosljaka, koji dosli i srusili sve pred sobom bas kao i 1999 god.

Ako ovaj finski pirat dobije Nobelovu nagradu , onda ta nagrada vise gubi svrhu i jednostavno dodelom ovome piratu Nobelova nagrada ce mnogo da devalvira . Svi koji su do sada dobili tu nagradu bice devalvirana sva njihova borba za mir u svetu . Orao.

Lutalice, prvo se prekrsti ko sto se krstio tvoj cukundeda pre nego sto su ga Turci osunitili, i razmisli sta pises, pa onda sedi i nauci srpsku gramatiku i pravopis, pa se onda javi da bilo sta napises.

I Zaharov je dobio Nobelovu nagradu za mir. !!!
Nije strasno da ju je dobio za fiziku, naprimer - jer je fizicar. Ne, dobio je Nobelovu nagrdu za mir?!
Njegova prednost i odlucujuca kvalifikacija je bila ta, sto je bio Sovjetski disident.
Toliko o verodostojnosti i humanitarnoj pozadini te nagrade.
Cudi me da su preskocili Idi Amina.

Engleska je u krizi kakva nije bila zadnjih 60 godina, kako sami kazu. A sta reci o Svedskoj
koja je pocela da propada pre oko 18 godina kada je stambeni sektor kolapsirao pa su i
napravili devalvaciju novca oko 40%. Sada im se situacija strahovito i ekonomski a i
politicki ppgorsava. Vodeci privrednici sele u druga evropska mesta. Tako je vlasnik
IKEA sada u Luksembugu. Ni te negrade koju placa vlada a ne neki fond toga svedskog
Nobela nece biti. Da li treba posetiti da su tu nagradu dolili i Kisindzer, a i Arafat i slicni.
Prava Nobelova nagrada je ruska koja je osnovana desetak godina pre svedske verzije.
Naime jedan brat je ostao u Rusiji i tako se naucno dokazao i osnovao nagradu mira koja
se i danas dodeljuje, a proslogodisnji je dobitnik Putin. Njegov brat ( Nobelov L. ) Alfred
je u stvari kopirao svoga brata. Oni su u Rusiji pravili eksperimente sa eksplozivom u
to doba.

Ne treba se cuditi. Ova nagrada je uvek bila kontraverzna pa ju je primio Henri Kisindzer (koji je licno bio odgovoran za bombardovanje Kambodze i Vietnama), Kofi Anan (vec znamo sta je on radio) i Al Gor (koji je sada navodno borac za zastitu covekove sredine a kad je bio podpredsednik USA 1999 nije brinuo o zagadjenju zemlje i vazduha koje su prouzrokovali silni bombarderi i bombe sa osiromasenim uraniumom). Mislim da je to njihova sramota a ne nasa. Ja bih samo jos da dodam da bi bilo najbolje da se razni huskasi koji se pojavljuju na ovom sajtu ignorisu umesto da se upustate sa njima u svadje. Oni ljudi i zele da vas provociraju pa ucinite kao ja, nemojte citati te gluposti.