ponedeljak 6. oktobar 2008.
RSS
• Tema •
Početna > Tema > Srbija u strateškoj prednosti

KAKO ĆE SE FINANSIJSKA KRIZA U SAD ODRAZITI NA PRERASPODELU MOĆI U SVETU I POLOŽAJ NAŠE ZEMLJE

Srbija u strateškoj prednosti

Jan Benkroft: Finansijska kriza će onemogućiti SAD da daje veliku finansijsku pomoć regionima kao što je Kosovo Aleksandar Mitić: Socijalisti Evropskog parlamenta konstatovali su da SAD slabi i da su Evropi potrebne čvršće veze sa Rusijom, pa Srbija mora još tešnje da koordinira sa Moskvom

Američka finansijska kriza je velika završnica ukupnog posrnuća vašingtonske administracije i, posledično, široko otvara vrata uticaju Rusije, Kine, Brazila, Indonezije, Južne Afrike... Svet, koji upravo šalje jednopolarizam u istoriju, ne može biti isti kao onda kada je morao da sluša „velikog brata“, a male zemlje nalik Srbiji dobijaju dugo iščekivanu šansu za repozicioniranjem. Da li je Srbija dorasla izazovu i kakve nam je startna pozicija u regionu i svetu, za Glas odgovaraju stručnjaci iz evropskog miljea.

NJihovo zajedničko polazište je da će Srbija izvući korist od pada SAD, te je na Beogradu da se osmeli i istraje u snažnoj spoljnoj politici.
- Finansijska kriza će onemogućiti SAD da daje veliku finansijsku pomoć regionima kao što je Kosovo, a koje su očekivale velike pare. Unutar same Amerike će opasti razumevanje za to da novac iz svog budžeta troše na pomaganje inicijativa kao što je kosovska nezavisnost. Istovremeno će jačati položaj Kine u međunarodnim poslovima, a Rusija, koja nije nepogođena ovom krizom, ipak neće imati problema sa ekonomijom, jer ona najviše zavisi od cene energenata koje će i u budućnosti biti visoke - ističe Jan Benkroft, saradnik na projektu „Kosovski kompromis“.

KOORDINACIJA S RUSIJOM

- Moramo voditi aktivniju politiku i još više je koordinirati s Rusijom koja se pokazala kao pouzdan saveznik u očuvanju srpskih nacionalnih interesa i kada je reč o Kosovu i Republici Srpskoj. A odnos sa SAD će zavisiti od Vašingtona koji svakodnevno radi na geografskom smanjenju Srbije i umanjivanju našeg uticaja u regionu. Moramo biti svesni da su lepe reči o prijateljstvu jedno, a drugo su američke akcije na terenu. Svi koji su imali antisrpske interese u regionu su sarađivali sa SAD i nama nesumljivo odgovara pad te dominacije - ističe Mitić.

Osvrćući se na stav koji je zastupao još Zoran Đinđić, da se srpska politika mora oslanjati na sva tri stuba - SAD, EU i Rusiju- Benkroft ocenjuje da ćemo odnos sa zemljama Evrope graditi na osnovu ruskog gasovoda. Buduća politika se ne može razdvojiti od ekonomskih pitanja, a Srbija će, kako ističe, dobiti na strateškom značaju kad energetika postane još važnije pitanje.
- U vezama i sa EU i sa regionom, vi ćete imati stratešku prednost. Na međunarodnoj sceni već imate puno prijatelja zbog čvrstog nastupa u vezi sa Kosovom, držite se međunarodnog prava i u slučaju Osetije i Abhazije... A što se tiče onoga šta će biti ako Generalna skupština UN ne podrži vašu inicijativu - diplomatski prostor će vam biti sužen i ne čudi što je Tadić pomenuo podelu. S druge strane, ako sve dobro prođe i Međunarodni sud pravde se izjasni u vašu korist, moguće je da će neke zemlje povući priznanja Kosova. Naročito one koje unutar sebe nisu postigle zajednički stav, kao Poljska - kaže Benkroft.

Prošlonedeljna dešavanja u Evropskom parlamentu su još jedan dokaz da se svet menja - druga najbrojnija parlamentarna grupa, evropski socijalisti, konstatovali su da „smo svedoci pada SAD i zato su Evropi potrebne čvršće veze sa Rusijom“, podseća Aleksandar Mitić sa Instituta „4S“ u Briselu.

Mitić veruje da će i Srbiji biti potrebna raznovrsnija diplomatija, koja je dugo grešila „ignorišući nesvrstane zemlje i druge velike sile, Kinu, Egipat, Južnu Afriku, Brazil, Meksiko, Indoneziju itd.“

Komentari

SADASE SETILI KADA TITANIK SVIRA POSLEDNJI MARS..!!

Gdeste bili pre 4-5 godina?
Gdeste bili?
Zavlacilise Evropi i Americi medju guzove samovam cipele virile..!
Vama treba Rusija?Sve vas treba najuriti u gacama u Sibir..!Sve Vas bitange,Yayare,nabiguze,Yanicare stoste nas vise unistili nego sam NATO.!
Vise zovete Srbi..Srpski politicari..?
Sve u Sibir treba vas proterati..da jasete Irvase i sa medvedima da zivite i vukovima.nezasluzite Vi ni zatvor ni sudjenje staste uradili i unakazili Srbiju i DOZVOLILI sve ovo dase izdesava!!
Sada setilistese Rusije..?? Fuuujj! dase gonite u 3-P-materine izdajnici.
Talabani sa prackama i bosonozi rastrtise NATO i Ameriku nasi generali racunaju"kvadrature"stanova i nemisle o Srbiji.Jer cekate da Siptari stignu do Beograda?
Sada kada zagusti svicete da spakujete i za Labusom u Svedsku ili negde gde nema krize.Kina da otvorite firme tamo.

E dsa dodje vrijeme da rascistimo sa kvislinzima ( Tadicem i ostalim zutim).