ponedeljak 6. oktobar 2008.
RSS
• Tema •
Početna > Tema > Od Marije Terezije do današnjih dana

KAKO JE SISTEMATSKI UNIŠTAVANO SRPSKO PISMO

Od Marije Terezije do današnjih dana

Austrougarska carica je morala da povuče uredbu o zabrani ćirilice, jer su se tadašnji Srbi u monarhiji žestoko pobunili

Ćirilica je ugrožavana na raznovrsne načine u svojoj hiljadugodišnjoj upotrebi među Srbima. Zakonsku odredbu protiv ćirilice još u Austro-Ugarskoj prvo je donela Marija Terezija. Carica Terezija je ubrzo morala da povuče tu uredbu, jer su se tadašnji Srbi u monarhiji žestoko pobunili. Tada su svi Srbi tačno znali koje je njihovo pismo, pa je, zahvaljujući posebno i uticaju srpskih sveštenika, carica ubrzo zaboravila odluku o zabrani srpske ćirilice. Odmah posle nje i car Franjo Josip je doneo sličnu uredbu, ali ju je i on još brže povukao zbog ponovnih žestokih protesta Srba.

Zvanična zabrana

U vreme Prvog svetskog rata ćirilica je bila zvanično zabranjena u Hrvatskoj, BiH, Crnoj Gori i naravno, u Srbiji. Odmah u Drugom svetskom ratu ćirilica je bila zabranjena jednim od prvih zakona koji je donela „NDH“ već 25. aprila 1941. godine, koji je imao je naziv „Zakonska odredba o zabrani ćirilice“.

Posle Drugog svetskog rata počeo je najlukaviji proces progona ćirilice. Najpre je počelo proglašavanje ćirilice za „zastarelo“, „seljačko“ i „prosto“ pismo. Tako su progonioci ćirilice izazivali stid kod Srba da pišu svojim pismom. Onda su počela izbacivanja ćiriličnih mašina iz upotrebe a prestala je i njihova proizvodnja s ćiriličkim tastaturama. Srećom, kompjuteri su nam stigli kao spas za ćirilicu. Bil Gejts zaslužuje naš spomenik zbog toga!

Novosadski dogovor
Godine 1954. lingvisti i kulturni radnici doneli su Novosadski dogovor u kome je, u trećoj tački Zaključaka, stajalo da su „latinica i ćirilica ravnopravne“. Naravno, ta formulacija u srpskohrvatskom, odnosno hrvatskosrpskom jeziku nije bila sporna, ali se, kasnije, pokazala spornom za Srbe. Zahvaljujući najviše politikantima i nedovoljno pažljivim lingvistima, Srbi su počeli naopako da „čitaju“ tu „ravnopravnost“, pa su sve više isticali da su „pisma alternativna“. To znači da su jedino srpski lingvisti „pročitali“ da Srbi jedini mogu pisati kojim hoće pismom.

Komentari

Ако смем да приметим: ваш лист има лого на ћирилици али све објављуте на латинском писму! И онда још доносите текстове о угрожености ћирилице!