subota 3. januar 2009.
RSS
• Tema •
Početna > Tema > Tema - ukratko...

Tema - ukratko...

Uzbuna u EU
LONDON - Londonski Gardijan piše da je u čitavoj Evropi u četvrtak nastala prava uzbuna posle vesti da je Rusija zaista prekinula isporuke gasa susednoj Ukrajini.
U uredničkom komentaru list navodi da je najnoviji u nizu okršaja Kijeva i Moskve oko cene gasa ponovo „iz naftalina“ izvukao pitanje - da li Evropa treba da pokuša da se potpuno mane uvoza gasa iz Rusije, kako ne bi zavisila od „Gaspromovih“ odnosa sa kooperantima. Evropski zvaničnici zbog toga već nekoliko nedelja jure od Brisela do Turske i Azerbejdžana i nazad, piše Gardijan, u pokušajima da osiguraju zalihe gasa iz još nepostojećeg gasovoda „Nabuko“, koji bi, kada bude izgrađen, trebalo da doprema gas iz Kaspijskog basena, preko Balkana, do evropskih zemalja i sve to zaobilazeći rusku kontrolu.
Češka, koja je od 1. januara na čelu Evropske unije, već je istakla da je gasovod „Nabuko“ „politički neophodan projekat“.
Međutim, navodi Gardijanov urednik, Rusija paralelno planira još dva, uslovno rečeno, „politička projekta“ - izgradnju gasovoda „Južni tok“ na gotovo istoj trasi kao i „Nabuko“, i „Severni tok“, na severu Evrope.
Uprkos tome što se svaki od ova tri projekta trenutno suočava sa specifičnim problemima, male su šanse da će u dogledno vreme evropska žeđ za ruskim gasom opasti, a „gasne igre bez granica“ između Moskve i evropskih prestonica će, po svemu sudeći, trajati godinama, prenosi Bi-Bi-Si u programu na srpskom jeziku.

BIA dotira NVO
BEOGRAD - Bezbednosno-informativna agencija (BIA), kako piše u budžetu, dobila je za 2009. godinu 3.510.866.000 dinara, od kojih je 1,5 miliona predviđeno za dotacije nevladinim organizacijama, mada nije precizirano kojim.
Za stavku „usluge po ugovoru“ BIA je odvojila 46.891.000, za specijalizovane usluge 32.240.000, nagrade zaposlenima i ostale posebne rashode 117.065.000, a za „naknade u naturi“ 5.900.000. U 2009. godini BIA na mašine i opremu planira da utroši 293.673.000, dok će na materijal otići 205.795.000.