subota 3. januar 2009.
RSS
• Tema •
Početna > Tema > Srbija ima ogromne količine opasnog otpada

Srbija ima ogromne količine opasnog otpada

BEOGRAD - Ministar za životnu sredinu Oliver Dulić izjavio je da Srbija ima ogromne količine opasnog otpada za čije uništavanje će ove godine biti pronađena odgovarajuća lokacija i najavio da će u martu početi velika akcija „Očistimo Srbiju“.
On je rekao da je Evropska unija obezbedila Srbiji 14 miliona evra za izgradnju postrojenja za uništavanje opasnog otpada, koji se zbog nedostatka opreme sada izvozi po skupim cenama.
Dulić je kazao da ćemo taj novac dobiti čim budemo pronašli adekvatnu lokaciju za postrojenje (do 20 hektara), na kojoj će godišnje moći da se obradi, neutralizuje ili uskladišti 43.000 tona otpada.
Ministarstva za životnu sredinu i odbranu obavezana su da pronađu mesto za postrojenje, koje će ispunjavati najviše standarde i biće slično onim u Evropi, rekao je on i dodao da će već početkom godine biti „definisana lokacija“.
Kao prioritet „svog“ ministarstva, Dulić je najavio akciju „Očistimo Srbiju“, koja će početi u martu i u saradnji s lokalnim samoupravama, nevladinim organizacijama, građanima i manifestacijama kao što su Egzit i Sabor trubača u Guči.
On je rekao da je cilj akcije, koja će trajati do kraja godine, čišćenje divljih deponija, korita reka, fabrika i dvorišta, kao i podizanje kapaciteta eko-industrije (reciklaže).

Komentari

Hajde i ti nesto reci,otkrio si vrucu vodu.Pametnjakovicu jedan Srbija je puna raznog otpada recunajuci i tebe.