sreda 1. april 2009.
RSS
• Tema •
Početna > Tema > Uhapšen načelnik u VMA

PALI I OSTALI PRIPADNICI „VOJNE MAFIJE“ GORANA MOJOVIĆA

Uhapšen načelnik u VMA

BEOGRAD - Vojno-bezbednosna agencija i Specijalno tužilaštvo za borbu protiv organizovanog kriminala,u nastavku istrage protiv „vojne mafije“ - uhapsili su juče još šestoro osumnjičenih, među kojima je i pukovnik doktor Miroslav Radovanović (58), načelnik Klinike za neuropsihijatriju na VMA u Beogradu!
Nameštaljke
Pored njega privedena su i dvojica službenika Ministarstva odbrane, Branko Lošić (49) i Srboljub Stojanac (42), kao i trojica vojnih penzionera, majori Jovo Ćevap (57) i Vladan Laušević (44) i stariji vodnik Ivko Lisica (49) iz Beograda. Ministarstvo odbrane saopštilo je da su u pitanju pripadnici grupe Gorana Mojovića (40), koji je uhapšen 10. februara zajedno sa 15 osumnjičenih za malverzacije sa vojnim stanovima, penzijama i invalidninama.
- Primarijus Radovanović je, kao načelnik Neuropsihijatrijske klinike na VMA, po nalogu Mojovića falsifikovao zdravstvenu dokumentaciju na osnovu koje su članovi grupe ostvarivali pravo na stan i invalidske penzije. Lošić, Stojanac, Ćevap, Lisica i Laušević su prikupljali podatke o stambenim interesentima, koji su se odnosili na mesto službovanja, stambenu ugroženost, i pronalazili podnosioce zahteva za obeštećenje van spora, koje su potom dostavljali Mojoviću.

DOKAZI U ĐAČKOJ TORBI
Ključni dokaz protiv Mojovića tokom dosadašnjeg istražnog postupka je evidencija o nezakonitom poslovanju, sačuvana u oduzetom laptopu, koju je uredno unosila i vodila njegova supruga Biljana Mojović, protiv koje je u međuvremenu obustavljena istraga pošto je u drugom stanju. Takođe, i audio-snimak pretnji upućenih penzionisanom pukovniku D. Đ, od kojeg je tražio 5.000 evra kao avans za dobijanje stana na Bežanijskoj kosi.
Koliko je Mojović bio svestan situacije u kojoj se nalazi, najbolje svedoči činjenica da je prilikom hapšenja pokušao da sakrije kompromitujuću dokumentaciji tako što ju je ubacio u školsku torbu svog deteta!

Na osnovu tih podataka, kao i falsifikovane dokumentacije, Mojović je sebi i svojim saradnicima „nameštao“ stanove iz vojno-stambenog fonda - navodi se u saopštenju i precizira da su na identičan način sređivali penzije, invalidnine i isplate nematerijalne štete.
Penzionisani major Goran Mojović, protiv koga su optužbe i najbrojnije, u istrazi je negirao bilo kakvu umešanost u nelegalnu dodelu vojnih stanova i invalidskih penzija u protekle dve godine. Ipak, tužilaštvo ga tereti da je svoje „usluge“ naplaćivao u iznosu od deset odsto od vrednosti stana, što je, prema gruboj proceni, oko desetak hiljada evra.
Milionske prevare
 Još uvek ne postoji precizna računica koliko je na ovaj način zaradio i podelio sa drugim članovima grupe, ali se pretpostavlja da je u pitanju više miliona evra. Među osumnjičenima su i pripadnici vojske bivše Jugoslavije i Republike Srpske Krajine, kao i Mihajlo Živković iz Direkcije za imovinsko-pravne poslove i pravnici Stambene direkcije ministarstva Nikola Tomašević i LJubica Torbica. Takođe i dvojica lekara sa VMA, ortoped Ivica Medenica i Jovan Jugović, načelnik kabineta za psihijatriju, za koje se sumnja da su lažno prikazivali invaliditete, navodno, nastale za vreme ratnih dejstava na prostoru SFRJ.
T. Ivančević

Komentari

Tri nacelnika VMA (licencirana lekara) u lancu organizovanog kriminala?Nacelnik VMA i lekarska komora nemaju vremena da se oglase?

Znam čoveka koji je još 2002. godine predao Vojnom sudu tužbu protiv 2 lekara sa VMA u Ustaničkoj ulici i zamislite do danas ga niko nije pozvao?! O čemu se radi?