Glas Javnosti

Kreću blokade i protesti radnika GSP-a

Društvo
Autor: Glas javnosti

Beograđani, spremite se za blokade i protest čak tri sindikata Gradskog saobraćajnog preduzeća.

Danas oko 14.30 zaobiđite sam centar grada i raskrsnicu ulica Starine Novaka i Kraljice Marije, baš ispred Sekretarijata za javni prevoz. I to nije sve, nove blokade i protesti najavljeni su u petak i u ponedeljak - o razlozima ovog bunta, kao i o tome očekuje li nas saobraćajni kolapsi tokom najavljenih protesta ovog jutra razgovaramo sa jednim od organizatora protesta Ivanom Bankovićem iz Sindikata "Centar GSP".

„U aprilu mesecu Privremeni organ Grada Beograda doneo je odluku kojom je pokrenuo proces privatizacije čak 27 linija na kojima radi GSP i te će linije ustupiti privatnicima. Smatramo da je to jako štetno, pre svega za preduzeće i zaposlene ali i za građane Beograda jer će, umesto vaše gradske firme, kojoj će oduzeti 30 posto delatnosti, i za taj isti posao će plaćati privatnike, koji će taj posao obavljati narednih deset godina“, objasnio je Banković razloge za štrajk tri sindikata GSP_a.

Podsetio je da je GSP preduzeće čiji je vlasnik i osnivač Grad Beograd.

„Ne može da bude normalno da gurate firmu koju ste vi osnovali u propast, a da ćete da platite privatnu firmu da vam obavlja taj isti posao“, ukazuje on.


On dodaje da ne postoji nijedan validan argument grada da angažuje privatnog prevoznika.

„Ne postoji nijedan pokazatelj kako su došli do računice da im je to isplativije. Ovo će građane Beograda koštati skuplje, jer će GSP nastaviti da postoji, ali će poslovati sa mnogo većim gubicima, sa manjim prihodima, a iz budžeta grada će se izdvajati ozbiljna sredstva“, ukazuje on.

Banković je ukazao da je apsurdno da se više novca da, a da se dobije manje.

„Umesto da kupimo nove autobuse, sada ćemo davati privatnim prevoznicima 56 miliona evra svake godine, a pritom ta vozila nisu u vlasništvu Grada Beograda, već samo plaća uslugu prevoza“, navodi  sagovornik.

Glas javnosti /N07S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR