ponedeljak 13. decembar 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Rusi pratili ubice Litvinjenka pre trovanja

Rusi pratili ubice Litvinjenka pre trovanja

LONDON - Ruske vlasti pratile su osumnjičene ubice bivšeg ruskog agenta Aleksandra Litvinjenka pre nego što je otrovan, ali su im Britanci rekli da je situacija pod kontrolom, navodi se u američkim diplomatskim depešama koje je objavio Vikiliks.

Litvinjenko je otrovan u novembru 2006. godine u Londonu, gde je živeo i radio, a pomoćnici tog bivšeg agenta KGB za njegovu smrt krive ruske agente.

Ruski zvaničnici su nedugo posle smrti Litvinjenka rekli da su Rusi pratili njegove ubice pre nego što je otrovan, tvrdeći da Kremlj nije umešan u ubistvo, piše u dokumentu iz decembra 2006. godine, u kojem su navedeni detalji razgovora specijalnog predstavnika ruskog predsednika Anatolija Safonova i američkog ambasadora Henrija Kramptona, koji su se sastali u ambasadi SAD u Parizu.

- Safonov je tvrdio da su ruske vlasti u Londonu znale i pratile pojedince koji su doneli radioaktivne supstance u grad, ali su im Britanci rekli da su oni pod kontrolom, pre nego što se desilo ubistvo- navedeno je u poverljivim dokumentima.

Prema informacijama iz depeše, objavljene na vebsajtu britanskog lista "Gardijan", Safonov, bivši agent KGB, i Krampton, bivši šef operacija CIA u Avganistanu, razgovarali su o saradnji u borbi protiv terorizma.

Safonov je ukazao na "nedavne događaje u Londonu, posebno ubistvo bivšeg ruskog špijuna trovanjem radioaktivnim agensima, kao dokaz još uvek velike pretnje", navedeno je u dokumentu.

U dokumentu je izneta konstatacija zvaničnika američke ambasade da Safonovi komentari sugerišu da Rusija "nije bila umešana u ubistvo, mada Safonov nije ponudio nikakvo dodatno objašnjenje".

Iako Moskva tvrdi da nema nikakve veze sa ubistvom, stručnjaci smatraju da ubistvo ne bi bilo moguće bez podrške Kremlja.

Smrt Litvinjenka narušila je odnose Londona i Moskve, a Britanci su od Rusije tražili da izruče bivšeg telohranitelja KGB Andreja Lugovoja da bi mu sudili za ubistvo.

Rusija je odbila zahtev za izručenje, a Lugovoj je kasnije izabran u ruski parlament, čime je dobio poslanički imunitet koji ga je štitio od krivičnog gonjenja.

Komentari

tako prolaze Jude kroz istoriju