petak 31. decembar 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Rusi dočekuju Novu godinu devet puta!

Rusi dočekuju Novu godinu devet puta!

MOSKVA - Kada u Moskvi u novogodišnjoj noći 31. decembra otkuca ponoć, zapadno od glavnog grada Rusije je još 31. decembar, a na istoku već 1. januar. Prvi put od 1919. godine stanovnici Rusije Novu godinu će čekati devet, umesto jedanaest puta, pošto su na proleće 2010. ukinute kamčatska i samarska vremenska zona.

Prvi će u ponoć po lokalnom vremenu u Rusiji (16 sati po lokalnom a 14 po srednjoevropskom vremenu) novu 2011. godinu dočekati žitelji 10. vremenske zone, u koju spadaju Magadanska oblast, Kamčatka i Čukotka, a poslednji stanovnici Kalinjingrada kada u Moskvi bude jedan sast po ponoći, javlja Itar-TASS.

Doček na Tajms skveru

Tradicionalnom dočeku Nove godine na njujorškom Tajms skveru i ove godine će, kako se očekuje, prisustvovati blizu milion ljudi. To je najveća javna zabava u SAD, zahvaljujući pripremama, već godinama i neočekivano uređen i bezbedan događaj s obzirom na ogroman broj učesnika. Ono što turisti i stanovnici Njujorka retko primećuju je da desetine pripadnika policije i protivterorističkih jedinica kontrolišu trg i ulice oko njega po planu koji je specijalno razrađen za tu priliku.
Šahtovi su zapečaćeni, snajperisti postavljeni na tajna mesta po krovovima, pripadnici policije nose detektore za radijaciju, policajci u civilu zajedno sa kolegama u uniformama i operativcima motre na prisutne. Tu su i psi istrenirani da nanjuše bombe, a po čitavoj zoni postavljeni su kontrolni punktovi za vozila i prolaznike, navodi AP.

Interfaks uoči dočeka Nove godine, piše da će kosmonauti i astronauti iz posade Međunarodne kosmičke stanice 16 puta "ući" u 2011. i 15 puta se "vratiti" u 2010. godinu.

Prema rečima predstavnika podmoskovskog Centra za upravljanje letovima Valerija Lindina, stanica će granicu između nove i stare godine preseći 16 puta, prvi put će u 2011. "uleteti" u 14 sati po moskovskom vremenu 31. decembra istočno od Kamčatke a 16. put približno u istoj oblasti, ali 1. januara u 13 sati.

Međutim, verovatno će posada dočekivati Novu godinu "samo" četiri puta - po moskovskom vremenu (MKS će se nalaziti iznad Tihog okeana), po vremenu Hjustona (stanica će biti istočno od Madagaskara), Griniča (po kom vreme računaju na MKS, koja će biti istočno od Australije) i Rima (kada će MKS biti iznad južnog dela Kanade), piše agencija. Na MKS se nalazi internacionalna posada u kojoj su Amerikanci Skot Keli i Ketrin Koulmen, Rus Aleksandar Kaljeri, Oleg Skripočka i Dmitrij Kondratjev i Italijan Paolo Nespoli.

Inače, u Moskvi će i ovog 31. decembra biti organizovan doček nove 2011. godine na više centralnih trgova uz snežne padavine i na minus 15! Zamenik gradonačelnika Moskve Pjotr Birjukov najavio je da bi tokom 10-dnevnih novogodišnjih praznika u Moskvi moglo da padne do 40 centimetara snega.

Programi dočeka Nove godine u Moskvi počinju u 22 sata po lokalnom vremenu pa će, između ostalog, na Crvenom trgu ispod zidina Kremlja biti organizovan koncert na kome će pevati zvezde ruske muzičke scene, uz emitovanje čestitke predsednika Rusije na velikom video-bimu i praznični vatromet. Na Tverskom trgu u programu "Muzičke fantazije u novogodišnjoj noći" učestvovaće umetnici i grupe estradne, narodne i džez muzike i igrački ansambli, a organizovana je i diskoteka. Na bini na Trgu Lubjanka organizovan je praznični koncert po muzičkim željama Moskovljana, a Pozorišni trg biće pretvoren u novogodišnju diskoteku.