petak 31. decembar 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Minsk: Optuženo sedam predsedničkih kandidata

Minsk: Optuženo sedam predsedničkih kandidata

MINSK - Vlasti u Belorusiji podigle su optužnice protiv sedam opozicionih kandidata na predsedničkim izborima održanim pre deset dana zbog organizovanja masovnog narušavana javnog reda i prete im zatvorske kazne do 15 godina zatvora, saopštili su advokati optuženih.

Advokat Tamara Sidorenko rekla je da je lider opozicije u Belorusiji i jedan od predsedničkih kandidata Vladimir Nekljajev (64) u pritvoru pretpeo napad hipertenzije, da mu je zdravstveno stanje naglo pogoršano i da mu je život ugrožen, prenela je agencija AP.

Američka agencija podseća da je Nekljajev bio ozbiljno pretučen u pokušaju da predvodi demostrante tokom protesta 19. decembra u Minsku kada je na desetine hiljada demostranata učestvovalo u maršu ulicama beloruske prestonice u znak protesta zbog "počinjene prevare" na izborima, a koji je policija nasilno ugušila.

Posle isteka desetodnevnog pritvora, iz zatvora u Minsku pušteno je na slobodu nekoliko desetina osoba privedenih 19. decembra tokom nedozvoljenog protesta opozicije, javila je ruska agencija Itar-TASS.

Prema informacijama beloruskih organizacija za zaštitu ljudskih prava, trebalo bi da bude oslobođeno ukupno 300 pritvorenih osoba, dodala je ruska agencija.

Policija Belorusije uhapsila je 639 osoba zbog učešća u demonstracijama opozicije posle predsedničkih izbora, potvrdio je pre 10 dana predsednik te zemlje Aleksandar Lukašenko. On je dodao da je jedan od lidera opozicije Nekljajev uhapšen zajedno sa još šest kandidata opozicije i da su smešteni u jedan od zatvora u Minsku.