utorak 30. novembar 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Protesti u Egiptu, opozicija objavila poraz

Protesti u Egiptu, opozicija objavila poraz

KAIRO - Širom Egipta su posle prvog kruga parlamentarnih izbora, izbili sukobi i protesti zbog navoda o izbornoj prevari, a opozicija je objavila težak poraz svojih kandidata. Njihove pritužbe podržale su domaće i međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava koje su posmatrale nedeljne izbore i saopštile da glasanje nije bilo transparentno i obeleženo brojnim nepravilnostima.

Zabranjeni islamski pokret Muslimanska braća, čiji kandidati na izlaze izbore izlaze kao nezavisni, i liberalna partija Vafd saopštili su da prvi rezultati pokazuju da će imati malo predstavnika u parlamentu. Muslimanska braća su na prethodnim parlamentarnim izborima, održanim 2005. godine, osvojila petinu mandata. Njihov portparol Abdel Galil el Šarnubi izjavio je da niko od 130 kandidata nije uspeo da obezbedi poslaničko mesto, jer su ili izgubili od kandidata vladajuće Nacionalne demokratske partije ili idu u drugi krug, zakazan za 5. decembar. Predstavnik stranke Vafd Rafik el Gitani je rekao da ta stranka za sada nije osvojila nijedan mandat, a nekolicina kandidata će učestvovati u drugom.

Objavljivanje zvaničnih rezultata se očekuje u utorak, a procenjuje se da je na glasanje izašlo 10 do 15 odsto birača, što je daleko manje od 25 odsto izlaznosti na izborima 2005. godine. Predsednik izborne komisije Al Sajed Abdel Aziz Omar je priznao da je izlaznost "manja od prihvatljivog nivoa".

Policija je upotrebila suzavac u južnoj provinciji Asiut kako bi razbila kolonu pristalica Muslimanske braće naoružane štapovima koji su nosili svog kandidata i vikali "islam je pobednik". U Luksoru, takođe na jugu Egipta, policija je uhapsila 30 ljudi pošto su demonstranti zapalili automobile i sukobili se sa snagama bezbednosti pošto su čuli da je njihov kandidat izgubio. U okolini Aleksandrije, lučkog grada na obali Sredozemnog mora, pristalice jednog kandidata su napale glasačko mesto kada su čule rezultate, a demonstranti su takođe na severu Egipta, zapalili dve škole korišćenje kao biračka mesta.

Egipatske vlasti odbacuju navode o prevari, ali su domaće i međunarodne grupe za zaštitu ljudskih prava objavile da je bilo sistematskih pokušaja manipulacije uklanjanjem posmatrača sa birališta, čime je omogućena prevara. Pristalice vladajuće stranke su u odsustvu posmatrača mogle da pune glasačke kutije, što ranije nisu mogli zbog prisustva sudija na biračkim mestima, naveli su aktivisti za ljudska prava. Amandman na egipatski Ustav, donet 2007. godine, predviđa da više nije neophodno prisustvo sudija koje su nadzirale proces glasanja, a mnogi uspeh opozicije na ranijim izborima pripisuju upravo njihovom prisustvu.