subota 30. januar 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Bin Laden pozvao na bojkot američke robe i dolara

VOĐA AL KAIDE PONOVO SE OGLASIO AUDIO-PORUKOM

Bin Laden pozvao na bojkot američke robe i dolara

DOHA - Vođa terorističke organizacije Al Kaida Osama bin Laden pozvao je juče na bojkot američke robe i valute dolara, optužujući SAD i druge industrijske zemlje da su odgovorni za globalno zagrevanje. U snimku koji je emitovala katarska televizija Al Džazira, Bin Laden je upozorio na opasnost od globalnog zagrevanja i klimatskih promena i naglasio da je jedini način da se to reši "obuzdavanje američke ekonomije", preneo je Asošiejted pres.

Bin Laden je rekao da bi svet "trebalo da prestane da koristi američke proizvode", kao i da se uzdrži od upotrebe dolara, navodi se u transkriptu snimljene audio-poruke objavljene na sajtu Al Džazire. Autentičnost novog snimka najtraženijeg svetskog teroriste još nije potvrđena. Bin Laden se prošle sedmice već oglasio porukom da Al Kaida stoji iza neuspešnog pokušaja da se digne u vazduh avion koji je na Božić leteo iz Amsterdama u Detroit.
Lider Al Kaide je rekao da dolar više ne treba da se koristi u finansijskim transakcijama zato što je to "američka politička valuta". "Oni su pravi teroristi i zato ne treba da koristimo dolar u novčanim transakcijama, već se moramo što pre otarasiti te valute", poručio je Bin Laden na snimku.

U prethodnoj poruci Bin Laden je, navodno, rekao da je motiv za napade na SAD podrška koju Vašington pruža Izraelu i obećao da oni neće prestati sve dok Palestinci ne budu živeli u miru, preneo je Rojters. Obamina administracija je odbacila Bin Ladenove komentare sa prvog snimka i saopštila da obaveštajni analitičari nisu potvrdili da je glas na snimku zaista njegov.