ponedeljak 29. novembar 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Specijalci osvojili favelu u Riu gde se skriva 600 kriminalaca

Specijalci osvojili favelu u Riu gde se skriva 600 kriminalaca

RIO DE ŽANEIRO - Jake policijske i vojne snage preuzele su juče kontrolu nad sirotinjskom četvrti Alemao, ključnim uporištem narko-bandi u Rio de Žaneiru, saopštili su zvaničnici.

U akciji započetoj u subotu uveče u faveli, u kojoj se nalazilo oko 600 naoružanih članova bandi, učestvuje oko 2.600 pripadnika vojske i policije, a angažovani su i vojni helikopteri i oklopna vozila.

- Pobedili smo. Doneli smo slobodu stanovnicima (četvrti) Alemao - izjavio je šef vojne policije u Riju Mario Serhio Duarte, javio je AP.

Međutim, pojedini pripadnici organa reda tvrde da kontrola nije preuzeta nad čitavim kompleksom, u kome živi najmanje 85.000 ljudi. Akcija je preduzeta pošto je juče istekao krajnji rok do kog su članovi bandi mogli da se predaju policiji, što je učinilo samo oko 30 njih.

Duarte je istakao da su tokom operacije konfiskovane velike količine oružja, municije i narkotika i da će policajci pretražiti sve kako bi pronašli sakrivene članove kriminalnih grupa koje već dugo vladaju sirotinjskim četvrtima brazilske prestonice.

Jučerašnja akcija policije usledila je posle sedmodnevnog nasilja u Riju, u kojem je stradalo najmanje 35 osoba, a koje su izazvali pripadnici narko-bandi koji su napadali policijske stanice i palili automobile i autobuse.

Brazilske snage su u protekloj nedelji preuzele kontrolu i nad favelom Vila Kruzejra, koja je takođe bila važno uporište pripadnika narko-bandi.

Vlasti u Riju su saopštile da je cilj operacija da se prestonica učini bezbednijom za održavanje Svetskog prvenstva u fudbalu 2014. i Olimpijskih igara 2016. godine.