ponedeljak 29. novembar 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Severna Kopreja raketirala ostrvo s novinarima

Severna Kopreja raketirala ostrvo s novinarima

SEUL - Nekoliko sati po početku zajedničkih vojnih vežbi SAD i Južne Koreje u vodama oko Korejskog poluostrva, južnokorejska vlada naredila je danas novinarima da napuste ostrvo Jeonpjeong, metu nedavnog napada severnog suseda. Severnkorejska artiljerija danas je ponovo napala to ostrvo, na kome se nalazi oko 190 novinara, ali nijedna granata nije pala na kopno.

Ministar odbrane Južne Koreje Li Hi Von rekao je da novinari moraju da napuste ostrvo Jeonpjeong pošto "situacija nije dobra". Ranije planirane zajedničke vojne vežbe SAD i Južne Koreje su počele danas, a prema predviđanju agencije AP sigurno će povećati napetost na Korejskom poluostrvu.

Vašington tvrdi da su manevri u kojima učestvuje i nosač aviona na atomski pogon "Džordž Vašington" rutinski i planirani mnogo pre napada. Američki i južnokorejski vojni brodovi ušli su u zonu u kojoj se održava vežba, rekao je jedan neimenovani zvaničnik južnokorejskog ministarstva odbrane.

Severnokorejska vojska je rasporedila konvencionalne rakete zemlja - vazduh na lansirne rampe u jednoj bazi na zapadnoj obali, usmerivši ih na južnokorejske borbene avione koji lete blizu granice, prenela je južnokorejska agencija Jonhap pozivajući se na neimenovane izvore u vladi.

- Pokrenućemo nemilosrdni protivnapad prema svakom izazivačkom potezu koji ugrožava našu teritoriju - prenela je Korejska centralna novinska agencija uvodnik iz glavnog severnokorejskog lista Rodong Sinmun.

Granica između Severne i Južne Koreje jedna je od najbolje čuvanih na svetu, a poluostrvo je zvanično i dalje u ratu, pošto je Korejski rat, koji je trajao od 1950. do 1953. godine, okončan primirjem, a ne mirovnim sporazumom.

Severna Koreja osporava i pomorsku granicu koju su na kraju rata povukle UN i smatra svojom teritorijom vode oko ostrva Jeonpjeong, udaljenog 80 kilometara od južnokorejske luke Inćeon i 11 kilometara od severnokorejskog kopna.

U artiljerijskom napadu na to ostrvo koji se dogodio u utorak poginula su dva južnokorejska vojnika i dva civila, a 18 ih je ranjeno.