ponedeljak 29. novembar 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Opozicija u Slovačkoj pobedila na lokalnim izborima

Opozicija u Slovačkoj pobedila na lokalnim izborima

BRATISLAVA - Slovaci su na lokalnim izborima za odbornike, predsednike opština i gradonačelnike 2.934 opštine glasali masovno za promenu, a stranke vladajuće desnice i centra izgubile su do sada neosvojivo uporište - Bratislavu. Na čelu čak šest od osam centara regiona biće novi gradonačelnici, pokazuju jučerašnji nezvanični rezultati Slovačkog ureda za statistiku.

U Bratislavi je propala slavna glumica, ugledni diplomata, kandidat vladajuće koalicije Magdalena Vašariova, a gradonačelnik je postao bivši ministar prosvete Milan Ftačnjik, kandidat opozicionih socijaldemokrata donedavnog premijera Roberta Fica.

Ficova stranka SMER će posle ovih izbora imati gradonačelnike u četiri od osam regionalnih centara, pored Bratislave još i u industrijskom srcu zemlje Košicama i u Žilini i Njitri.

- Poraženi smo na ovim izborima; ipak želim da zahvalim biračima. U politici je to tako - jednom pobeda, jednom nerešeno ali ima i poraza. Lokalne izbore 2010. vidim kao poraz - priznao je u subotu uveče lider vladajuće Slovačke demokratske i hrišćanske unije, šef slovačke diplomatije Mikulaš Dzurinda.

Odziv birača bio je nešto veći nego na ranijim lokalnim izborima i prema nezvaničnim rezultatima glasalo je oko 50 odsto od 4,3 miliona Slovaka sa pravom glasa.