ponedeljak 29. novembar 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Kvadrat stana u parizu košta više od 7.000 evra

Kvadrat stana u parizu košta više od 7.000 evra

PARIZ - Cene nekretnina u Parizu su u proteklom kvartalu dostigle rekordnu visinu, bez obzira na priče o recesiji, dugovima i vladinim merama štednje.

Za tri meseca, do kraja septembra, cena kvadratnog metra je narasla na 7.030 evra, a prosečna cena stana u Parizu je porasla za 13,8 procenata u poređenju sa istim periodom lane. U odnosu na prethodni kvartal, cene u trećem tromesečju su porasle za 5,1 odsto, objavila je pariska beležnička komora.

Zahvaljujući ekstra niskim kreditnim kamatama, potrošači aktivno kupuju nekretnine u francuskoj prestonici, zbog čega su cene u trećem kvartalu bile na rekordnom nivou, preneo je Rojters. Nekretnine u Parizu najaktivnije kupuju Italijani i Britanci, ali je primetan i talas kineskih kupaca, izjavio je predsednik komore Kristijan Lefevr.

U celoj 2010. godini cene nekretnina bi mogle da porastu 15 procenata, procenjuju analitirčari. Pozitivne tendencije mogu da podstaknu kako niske kreditne kamate, tako i povećano interesovanje stranaca za pariske nekretnine.