petak 29. jul 2011.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Bosanske turiste dočekale uvrede u Makarskoj

Bosanske turiste dočekale uvrede u Makarskoj

Svu hranu kupe u BiH, mokre u moru, a WC koriste samo u krajnjoj potrebi, napisao urednik nedeljnika Makarsko primorje

ZAGREB - Hrvatski predsednik Ivo Josipović reagovao je na rasističke napise lokalnog lista iz Makarske o nepoželjnim turistima iz Bosne i Hercegovine, ističući na svojoj "Fejsbuk" stranici da su u Hrvatsku dobrodošli turisti iz svih zemalja.

"Čitam da neki s prezirom i omalovažavanjem, skoro rasistički, govore o turistima - gostima iz susedne BiH. Svaki je gost dobrodošao u Hrvatsku, a naročito prijatelji iz BiH", napisao je Josipović.

"Uživajući u lepotama Hrvatske, šire prijateljstvo, stvaraju nova poznanstva, ali i jačaju naše privredne rezultate. Ovde većina ljudi ne meri goste samo po tome koliko im je debeo novčanik", napisao je predsednik Hrvatske, naglasivši da su "dragi Bosanci i Hercegovci dobro došli".

Pisanje lista osudilo je i ministarstvo turizma. "Ministarstvo turizma, kao i nekoliko puta ranije, izražava stav da su svi naši gosti dobrodošli, nezavisno o zemlji iz koje dolaze i da ne postoje gosti prvog i drugog reda, pa se prema svima njima mora jednako postupati.
"Ovo se svakako odnosi i na goste iz Bosne i Hercegovine, koji našu obalu i ove godine posećuju u povećanom broju", navedeno je u saopštenju ministarstva.

Nedeljnik Makarsko primorje, koji služi i kao glasnik HDZ-a u tom gradu, objavio je tekst izvršnog urednika Ive Ćurkovića u kome ovaj vređa turiste iz BiH.
"Bolji je jedan gost koji će dnevno ostaviti 500 evra nego njih deset koji će ostaviti po 30 evra ili njih nekoliko stotina ili hiljada koji vikendom dolaze iz BiH na jednodnevne izlete na Jadran", piše Ćurković .
"Leti vikendima brojni autobusi dolaze u Makarsku, a već sam izgled autobusa pokazuje da se tu ne radi o gostima koji su spremni nešto potrošiti na izletu. Njihov je cilj da se dokopaju dela plaže, sunčaju i kupaju i uveče krenu nazad kući", piše Ćurković.

On je dodao da "svu hranu kupe u BIH, mokre u moru, a WC koriste samo u krajnjoj potrebi". "Oni opterećuju komunalni sistem, od parkiranja do saobraćaja, kanalizacije i to sve besplatno", napisao je Ćurković i zaključio da je "turizam na taj način u problemima".

Reč je o kampanjskim gostima koji smetaju, ali koji se ne mogu izbeći i eliminisati, zaključio je urednik makarskog lista.

Komentari

I takva država ce biti primljena u EU , da te bog sacuva...

Da, bas takva drzava, u kojoj drzavni organi odmah kulturno reaguju.