četvrtak 29. april 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Vožnja bicikla - izborni predmet

Vožnja bicikla - izborni predmet

ZAGREB - Đaci svih petih razreda hrvatskih osnovnih škola moći će da uče vožnju biciklom kao izborni predmet. Na taj način želimo da naučimo najmlađe kako da se ponašaju u saobraćaju - najavio je Viktor Forjan iz zagrebačkog Odeljenja za bezbednost u saobraćaju. U projektu, koji je inače već najavljen, a biće realizovan od naredne školske godine, učestvuju sve hrvatske županije. Svaka od njih u tu svrhu imaće tim stručnjaka u kojem će biti i učitelji i predstavnici policije, piše zagrebački Večernji list.

U Zagrebu je vožnja biciklom do centra grada ili pak na posao postala mnogima svakodnevica. Iako je pre pet godina u gradu bilo ukupno samo 35 kilometara biciklističke staze, danas se ona prostire na čak 180 kilometara, a u sledećih pet godina trebalo bi da je bude još toliko, čime bi se stvorila biciklistička mreža koja bi obuhvatala čitav grad.
- Svakim danom sve više građana koristi bicikl, i u poslednjih deset godina, po uzoru na zemlje EU, mnogo se ulaže u biciklizam. Svaka nova ulica da bi dobila upotrebnu dozvolu mora da ima stazu za bicikliste - objasnila je Darinka Jug, predsednica udruženja "Bicikl". I parking mesta za bicikle ima dovoljno, dodala je ona, navodeći da je nedostatak biciklističkih staza i vožnja po trotoaru najčešći uzrok nesuglasica između biciklista i pešaka.

Ključne reči: