četvrtak 29. april 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Dečak-mesečar pao s pet metara i preživeo

RODITELJI ZAGREBAČKOG SEDMOGODIŠNJAKA I DALJE U ŠOKU

Dečak-mesečar pao s pet metara i preživeo

ZAGREB - Bilo je strašno, još sam u šoku - kaže majka sedmogodišnjeg dečaka koji je u noći s ponedeljka na utorak pao s prozora svoje sobe u zagrebačkom Črnomercu. Dečak je, kao i svake večeri, otišao ranije na spavanje. Oko ponoći je, pričaju njegovi roditelji, počeo da mesečari - hodao je po sobi.

Roditelji su ga čuli kako hoda i odmah otišli u njegovu sobu da provere da li je sve u redu. Otvorili su vrata i zanemeli. Videli su ga kako se u snu penje na prozor spavaće sobe. Otac je pokušao da ga uhvati, ali je dečak već zakoračio u ambis. Pao je sa 4,6 metara na travu i cveće ispod prozora, objavio je zagrebački list 24 sata.

- Čuli smo tup udarac o pod. Noge su mi se odsekle. Potrčali smo misleći daj Bože, samo da je živ - ispričala je dečakova majka, dodajući da su ga videli kako nepomično leži na travi. Odmah su pozvali Hitnu pomoć, koja je dečaka prevezla u Kliniku za dečje bolesti. Lekari su ga pregledali i ustanovili da mu je stanje stabilno i da nije u životnoj opasnosti - samo je lakše povredio slezinu.
Dečak do daljeg ostaje na posmatranju, a roditelji ni sami ne mogu da veruju da se padom s tolike visine nije teže povredio ili nešto slomio. Dečakova majka kaže i da je mališan još prestrašen, zbunjen i da ne zna šta mu se dogodilo.

Inače, mesečarenje (somnabulizam) predstavlja sedenje, hodanje ili drugo kompleksno ponašanje u toku sna. Oči mesečara su otvorene, ali oni ne vide na isti način kao kad su budni te često misle da su u drugoj prostoriji kuće ili na nekom drugom mestu. Mesečari se mesečarenja i ne sećaju. Stanje se javlja između četvrte i osme godine, a vrhunac postiže oko 12. godine. Češće se javlja kod dečaka nego kod devojčica.