ponedeljak 29. mart 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Makedonija osudila govor mržnje grčkih vojnika

REAKCIJE POVODOM RASISTIČKIH SLOGANA NA VOJNOJ PARADI U ATINI

Makedonija osudila govor mržnje grčkih vojnika

SKOPLJE, TIRANA - Portparol vlade Makedonije Martin Martinovski izjavio je u Skoplju da nedavni govor mržnje grčkih vojnika na paradi povodom obeležavanja Dana nezavisnosti Grčke ne doprinosi dobrosusedskim odnosima.
- Osuđujemo bilo kakvu manifestaciju govora mržnje. Smatramo da to ne doprinosi stvaranju duha dobrosusedskih odnosa - rekao je Martinovski.

Incident ne čini elitu Obalske straže

Grčko ministarstvo za civilnu zaštitu je, oštro osuđujući incident, suspendovalo oficira obalske straže koji je bio zadužen za paradu i najavilo da će biti sprovedena istraga i donete oštre mere protiv vojnika opuženih za uzvikivanje rasističkih slogana.
Obalska straža Grčke je u saopštenju oštro osudila ponašanje male grupe pripadnika pomorsko-desantnih snaga, koji su "svojim stavom stvorili velike probleme i za svoje kolege i za Obalsku stražu".
- Taj izdvojeni incident ne predstavlja stav komande te vojne jedinice, koja čini elitu Obalske straže - navedeno je u saopštenju.

Protestna nota zbog uvreda

Ministarstvo spoljnih poslova Makedonije danas je uručilo protestnu notu grčkoj ambasadorki Aleksandri Papadopuli u Skoplju zbog uvredljivih poruka na prošlonedeljnoj vojnoj paradi u Atini.
Grčka ambasadorka izjavila je medijima u Skoplju je to bio "izolovan incident koji ne treba preuveličavati, i da se on koristi za političke ciljeve".
"Incident ne odražava osećanja i shvatanja grčkog naroda", rekla je ambasadorka.
Protestnu notu je uručio zamenik makedonskog MIP-a Zoran Petrov, a vlada u Skoplju je ocenila da "govor mržnje ne vodi ka izgradnji dobrosusedskih odnosa".
Albansko ministarstvo spoljnih poslova već je uputilo demarš grčkoj vladi, a grčke vlasti su suspendovale oficira čiji su vojnici tokom parade uzvikivali uvredljive parole na račun Makedonaca i Albanaca.
 

Tokom vojne parade u Atini povodom obeležavanja Dana nezavisnosti 25. marta, pripadnici grčkih oružanih snaga uzvikivali su slogane protiv Makedonaca, Turaka i Albanaca, prema izveštajima grčkih medija.
''Oni su Skopljani, oni su Albanci, napravićemo novu odeću od njihove kože'' bio je jedan od rasističkih slogana, preneo je grčki dnevni list "Elefterotipia", koji navodi da su to verovatno uzvikivali pripadnici specijalnih ronilačkih snaga vojske.

Zamenik makedonskog ministra spoljnih poslova Zoran Petrov tražiće formalno izvinjenje vlasti Grčke za antimakedonske slogane na vojnoj paradi, prenela je makedonska novinska agencija MIA.

Pripadnici nekoliko albanskih nevladinih organizacija i građani okupili su se u subotu ispred grčke ambasade u Tirani, mirno protestujući protiv postupka grčkih vojnika, prenela je albanska nacionalna novinska agencija ATA.
Protestu su prisustvovali i dva poslanika iz redova Partije za pravdu i jedinstvo, Špetim Idrizi i Dašamir Tahiri, koji su osudili rasističke i ksenofobične slogane grčkih vojnika.
- Atina treba da se distancira od ekstremista, a albanska vlada treba da zahteva objašnjenje sramotnog akta grčkih vojnika koji su uzvikivali antialbanske slogane - rekao je poslanik Idrizi.

Počasni predsednik skupštine Republikanske partije Sabri Godo izjavio je za ATA da je ponašanje grčkih vojnika skandal i velika provokacija za Albaniju.
- Grčka vlada treba hitno da reaguje na taj događaj, koji se, nažalost, ne dešava prvi put - rekao je Godo, podsećajući da su grčki vojnici uzvikivali rasističke slogane i tokom obuke pre nekoliko godina.

Ambasador Grčke u Tirani Nikolas Pazios izvinio se u subotu u ime vlade premijera Jorgosa Papandreua albanskom ministru spoljnih poslova Iljiru Meti zbog incidenta i potvrdio odlučnost vlasti u Atini da osude skandal i kazne krivce.

Komentari

Предлажем да се формира Трећи балакански војно - политички савез између Грчке и Србије. Заиста, дошло је време рестаурације главних национал - ослободилачких, војно - стратешких и геополитичких циљева које је формулисао кнез Михаило I Обреновић - то је реализовао формирањем војно - политичких савеза између балканских држава и народа. Наиме, циљ будуће војно - политичке организације треба да буде ослобођење историјских и етничких територија хеленског и српског народа. Заправо, главни војно - стратешки и геополитички циљ Грчке треба да буде ослобођење Епира, Тракије са Цариградом, егејске обала мале Азије, Понта и Кипара. Такође, главни војно - стратешки и геополитички циљ Србије је ослобођење Косова и Метохије - под окупацијом Северноатланског војно - политичког савеза и Јужне Србије - град Скопље и долина реке Вардара - под окупацијом Бугара и Шиптара, Црне Горе - под окупацијом Хрвата и Босне и Херцеговине - Републике Српске - етничких територија босанскохерцеговачких Срба - под окупацијом Северноатланског војно - политичког савеза. Неопходно је приступити Организацији уговора за колективну безбедност и Заједници независних држава под вођством Руске Федерације - то је главни предуслов да заживи поменути војно - политички савез.