nedelja 28. decembar 2008.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Obama da sačeka sa Iranom

Obama da sačeka sa Iranom

TEL AVIV - Predsednik Izraela Šimon Peres smatra da bi novoizabrani američki predsednik Barak Obama morao da odloži dijalog sa Iranom do predsedničkih izbora u Islamskoj Republici, planiranih za jun 2009. godine.
„ Nadam se da se to neće desiti pre izbora (u Iranu) jer bi moglo uticati na rezultate izbora,“ prenose izraelski mediji izjavu Peresa japanskoj novinskoj agenciji Kjodo.
Izraelski predsednik je istovremeno odbacio nagađanja da Izrael namerava da se sukobi s Iranom.
„ Izrael jednostavno ne namerava da ide u rat“, kazao je Peres, izrazivši uverenje da se i Rusija protivi da Iran razvije atomsku bombu, ali je njen pristup da pokuša da ubedi tu zemlju kroz dijalog da se odrekne takvih ambicija.
„ (Vladimir) Putin (ruski premijer) mi je rekao, a mislim da je rekao mnogim ljudima, da Rusija ne može živeti s iranskom bombom. Oni su totalno protiv toga, ali misle da mogu to da spreče razgovorom s Iranom, umesto pritiska“, kazao je Peres.
Izraelski mediji podsećaju da je Obama rekao da Zapad mora da se upusti u „tešku ali direktnu“ diplomatiju s Iranom, naglasivši da su pretnje Teherana Izraelu suprotne svemu u šta SAD veruju. Obamin stav naišao je tokom izborne kampanje na kritike bivše rivalke Hilari Klinton, koju je on izabrao za državnu sekretarku.
Očekuje se da će se sadašnji iranski predsednik Mahmud Ahmedinedžad kandidovati na predstojećim predsedničkim izborima. Izrael smatra Iran najvećom pretnjom po svoju egzistenciju jer je Ahmedinedžad pozvao na brisanje Izraela s mape sveta.