nedelja 28. decembar 2008.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Na grobu Benazir Buto dvesta hiljada ljudi

GOSIŠNJICA ATENTATA NA BIVŠU PREMIJERKU U VREME JOŠ JEDNE KRIZE

Na grobu Benazir Buto dvesta hiljada ljudi

Stotine hiljada pristalica bivše pakistanske premijerke Benazir Buto okupile su se juče u njenom rodnom gradu kako bi obeležili godišnjicu njenog ubistva. Buto (54), premijerka u dva mandata (1988-1990, 1993-1996) ubijena je u atentatu u gradu Ravalpindiju tokom predizbornog skupa, samo dva meseca po povratku u zemlju nakon višegodišnjeg egzila.
Agencije javljaju da je oko 200 hiljada ljudi posetilo njen cvećem prekriven grob, smešten u mauzoleju u rodnom selu Garhi Kuda Baksu. Mnogi od njih nisu skrivali emocije, udarali su se u grudi i plakali. Mere bezbednosti oko sela bile su izuzetno jake.

Pakistan ne želi rat

Godišnjica atentata koji je šokirao svet i izazvao višednevne unutrašnje nemire odvija se u vreme još jedne krize kroz koju prolazi Pakistan. Napetosti s Indijom porasle su nakon prošlomesečnih terorističkih napada u Bombaju koji su podstakli strahovanje od izbijanja sukoba između dveju susednih nuklearnih sila.
Pakistan je juče poručio Indiji da ne želi rat i da će upotrebiti silu samo ako bude napadnut, što ukazuje na pokušaj Islamabada da umanji tenzije nakon razmeštanja snaga na granicu s Indijom.
„Mi ne želimo borbu, mi ne želimo rat, ne želimo sukobe s našim susedima“, rekao je pakistanski premijer Sajed Jusuf Raza Gilani u televizijskom obraćanju.
Gilani je, međutim, rekao da je pakistanska vojska „u potpunosti spremna“ da odgovori na eventualni napad Indije.
Obaveštajni zvaničnici su juče rekli da pakistanska vojska razmešta više hiljada vojnika - neki tvrde 20.000 - na granicu sa Indijom sa položaja duž avganistanske granice, gde su se borili protiv ekstremista.
Potez pakistanske armije dolazi u jeku spekulacija o mogućim „ograničenim“ vazdušnim udarima indijske avijacije na sedište i logore ekstremističke grupe Laškar-e-Taiba, koju NJu Delhi smatra odgovornom za napade u Bombaju u kojima je ubijeno 179 ljudi.
„Bilo kakav napad indijske vojske na teritoriju Pakistana Islamabad će smatrati objavom rata“, rekao je predstavnik predsedničke administracije, a preneo Itar-Tass.
Avioni pakistanskih vazduhoplovnih snaga leteli su kasno sinoć iznad pograničnih oblasti kako bi testirali sposobnost da reaguju na eventualni napad noću, izvestio je Dejli tajms.

„Ratna histerija“

Pokreti pakistanskih snaga izazvali su zabrinutost Zapada koji pokušava da privoli Pakistan da neutrališe delovanje boraca Al Kaide.
Islamabad je, takođe, saopštio da je otkazao sve vojne dopuste što je dodatno pojačalo napetosti između dva suseda, koje su podstaknute terorističkim napadima u Bombaju prošlog meseca.
Indija smatra da su pakistanski ekstremisti odgovorni za napade u Bombaju, dok je Pakistan zatražio od NJu Delhija da te tvrdnje potkrepi dokazima.
Indijski ministar spoljnih poslova Pranab Muherdži juče je rekao da je u Pakistanu, „nažalost, stvorena neka vrsta ratne histerije“.
„Apelujem na Pakistan i pakistanske lidere, ne pokušavajte da nepotrebno stvarate tenzije“, rekao je Muherdži i dodao da se problemi rešavaju direktnim razgovorima.