nedelja 28. decembar 2008.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > F-16 seju smrt

IZRAELSKA VOJNA OFANZIVA NA POJAS GAZE, HAMAS POZIVA SVOJE BORCE NA OSVETU

F-16 seju smrt

Mada je najmanje 155 poginulih, a više od dvesta ranjenih, Izrael spreman da proširi operacije

Izraelska avijacija, u okviru iznenadne vojne ofanzive u pojasu Gaze, bombardovala je juče pozicije radikalnog islamskog palestinskog pokreta Hamas. Prema poslednjim podacima, poginulo je najmanje 155 ljudi, a ranjeno više od 200, s tim da je moguće da je broj žrtava izraelske ofanzive i znatno veći. Udar iz vazduha bio je istovremeno usmeren na 30 različitih ciljeva, a meta izraelskih vojnih snaga mogle bi da budu i vođe Hamasa, izjavio je portparol izraelske vojske.
Na pitanje da li bi proširenje vojnih operacija uključivalo i ciljane napade na vođe Hamasa, portparol, major Avital Lejbovič izjavio je novinarima: „Sve što pripada Hamasu može da bude meta. Možete to interpretirati kako hoćete“.

PREKINUTI SILU
MOSKVA - Moskva smatra da Izrael mora odmah prekinuti upotrebu sile u pojasu Gaze, koja je već izazvala brojne žrtve i patnje palestinskih civila, izjavio je portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova Andrej Nesterenko. „Istovremeno, apelujemo na rukovodstvo Hamasa da prekine napade na Izrael“, kazao je Nesterenko.
APEL EU
„Veoma smo zabrinuti zbog događaja u Gazi. Pozivamo na hitan prekid vatre i apelujemo na sve da iskažu maksimum suzdržanosti“, saopšteno je iz kabineta specijalnog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijera Solane. U poruci se ističe da „sve mora biti učinjeno da se obnovi primirje“.
SAD: IZBEĆI CIVILNE ŽRTVE

VAKO - SAD su i juče od Izraela zatražile da izbegne civilne žrtve tokom vazdušnih napada na pojas Gaze, dodajući da Hamas mora obustaviti raketne napade na Izrael kako bi prestalo nasilje. Bela kuća nije pozvala Izrael da okonča vazdušne napade, u kojima je ubijeno najmanje 155 ljudi u Gazi, palestinskoj teritoriji pod kontrolom pokreta Hamas, javio je Rojters.
HAMAS UZVRAĆA
Istovremeno, iz pojasa Gaze juče je na izraelsku teritoriju ispaljeno više desetina raketa, kao odgovor na snažan napad izraelske avijacije na palestinske teritorije pod kontrolom Hamasa, potvrdio je radio tog radikalnog pokreta. Prema podacima izraelske bolničke službe, jedna žena je stradala u raketnom napadu na mesto Netivot, na jugu Izraela. Još dve rakete su pale na Aškelon, ali u tom napadu nije bilo žrtava, saopštila je izraelska policija.


Izrael je spreman da proširi vojnu ofanzivu na pojas Gaze, izjavio je pomoćnik izraelskog ministra odbrane Ehuda Baraka. Zasada nije jasno da li to uključuje i kopnene operacije.
„Operacije će biti nastavljene i proširene ako bude potrebno. Pred nama je period koji neće biti nimalo lak“, rekao je Rojtersu taj pomoćnik. Istovremeno, kako prenosi Frans pres, portparol izraelske vojske Avi Benijahu izjavio je državnom radiju da je vazdušna operacija vojske „tek počela“. Napadi su preduzeti sa ciljem, kako je naveo, da se „zaustave teroristički napadi koji su poslednjih nedelja izvođeni na nastanjena mesta na izraelskoj teritoriji“. „Upozorili smo na naše napade palestinsko civilno stanovništvo u pojasu Gaze, a Hamas, koji se krije među tim stanovništvom, jedini je odgovoran za ovu situaciju“. „Naše operacije će se nastaviti i biće, ako je potrebno, i proširene“, dodao je on.
Ministar unutrašnjih poslova za pojas Gaze izjavio je da su u napadima uništeni svi objekti Hamasovih bezbednosnih snaga.
Radio palestinskog pokreta Hamasa javio je da je 70 osoba poginulo u samoj Gazi, dok ih je još 50 stradalo u drugim mestima, pored ostalog i u izbegličkim kampovima.
Hamas i drugi palestinski pokreti pozvali su svoje borce na osvetu zbog izraelskih vazdušnih napada u pojasu Gaze.
„Svim borcima se naređuje da odgovore na izraelski napad“, navodi se u saopštenju palestinskog pokreta Islamski džihad, a slično saopštenje je objavio i Hamas, kao i neki drugi palestinski pokreti.
Svi izraelski piloti vratili su se uspešno u svoje baze, ističe se u izraelskom saopštenju za medije u kome se još kaže da su svi oni koji sponzorišu teror, skrivaju teroriste u svojim domovima, teraju žene i dece da igraju ulogu „živog štita“ - i sami teroristi.
Među uništenim zgradama nalazi se i glavni štab islamističke policije, na koji su pale tri rakete. Prema nekim podacima, tom prilikom poginuo je šef lokalne policije.
Šestomesečno primirje između Izraela i Hamasa završeno je 19. decembra.

Komentari

Pa nije Palestina okupirala Izrael nego je obrnuto i Zidovi su time izjednaceni sa Fasistom Hitlerom u svakom pogledu.