utorak 28. septembar 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Bugarka se odriče matičnog broja!

SUDIJA ZDRAVKA VELINOVA SMATRA DA NUMERISANJE NARUŠAVA DOSTOJANSTVO

Bugarka se odriče matičnog broja!

SOFIJA - Bugarski sudija Zdravka Velinova pokrenula je spor protiv države u nameri da se odrekne jedinstvenog matičnog broja (JMBG), smatrajući da numerisanje ličnosti urušava čast i dostojanstvo garantovano ustavom.

U tužbi, koju će Vrhovni administrativni sud Bugarske razmatrati 13. oktobra, ona podseća da je posle Drugog svetskog rata numerisanje ljudi proglašeno za krivično delo bez zastarevanja. Velinova, koja je pravoslavni hrišćanski vernik, vidi u nasilnom numerisanju atak na svoju ličnost i Božje zakone, piše sofijski dnevnik 24 časa.

Prema njenim rečima, i drugi vernici pokušavaju da administrativnim putem otarase svog JMBG - jedni pišu ombudsmanu, drugi patrijarhu.
"Odričem se dodeljenog matičnog broja i ne želim da se on nikako ne povezuje sa mojom ličnošću. Navodim da se ne odričem realne informacije upisane u nadležnim registrima, a tiče se mene. Ime: Zdravka Damjanova Velinova. Rođena 1. juna 1957. godine u Sofiji", navela je ona u pismu nadležnoj službi za određivanje matičnih brojeva.