utorak 28. jun 2011.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Pronađen lek za sve vrste raka?

Pronađen lek za sve vrste raka?

LONDON - Lek za rak dojke mogao bi da postane univerzalno oružje u lečenju svih vrsta tumora, saopštili su britanski naučnici u nedelju uveče posle čega je ova vest za tili čas obišla čitav svet dajući nadu obolelima.

Britanski mediji odmah su prokomentarisali da je reč o "čudesnom leku" koji bi mogao biti efikasan i u borbi protiv drugih vrsta kancera. U pitanju su lekovi poznati kao PARP inhibitori, koji utiču na mehanizam kojim se ćelije tumora oporavljaju od oštećenja, piše britanski Dejli mejl.

Britanski naučnici tvrde da bi ovo otkriće moglo da podstakne proizvodnju čitave generacije novih lekova koji bi mogli da smanje mnoge, a možda čak i sve tipove malignih tumora, dok bi neprijatne nuspojave ove vrste lekova, poput umora i mučnine, bile svedene na minimum.

Lekovi za rak dojke deluju i na rak jajnika, prostate i pankreasa tako što ćelijama raka ne daju da se oporave posle čega one same odumiru. Ova vrsta lekova deluje i direktno na tumor tako što ga ubija, a ne oštećuje okolno tkivo što je neuporedivo bolji način od hemoterapije i zračenja.

Ključne reči: