ponedeljak 28. jun 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Otac otetog vojnika predvodi marš do Jerusalima

Otac otetog vojnika predvodi marš do Jerusalima

TEL AVIV - Otac otetog izraelskog vojnika Gilada Šalita, Noam Šalit, poveo je svoju porodicu i pristalice na protestni marš u Jerusalim, u pokušaju da doprinese oslobadanju svog sina.
Mladog Šalita (23) palestinski ekstremisti drže u pojasu Gaze još od juna 2006. godine. On je otet u prekogranicnom napadu, izvedenom kroz podzemni tunel, na jednu vojnu bazu na jugu Izraela.
Njegovi roditelji planiraju da na kraju dvanaestodnevnog marša kampuju ispred rezidencije izraelskog premijera Benjamina Netanijahua, dok im sin ne bude na slobodi.
 

- Gilad je cekao cetiri godine i još uvek ceka. Ceka one koji su ga poslali, ceka svoje komandujuce oficire, ceka premijere, ceka na ministre odbrane ali oni ne slušaju- rekao je otac otetog nakon što je izašao iz svog doma u Micpe Hili, na severu Izraela, na pocetku marša.
Šalitova porodica i pristalice su rekli da krecu na marš nakon citavog niza propusta Izraela u poslednje cetiri godine zbog kojih samo oteti vojnik placa visoku cenu. U petak je bila cetvrta godišnjica njegove otmice.

- Pozivam javnost širom Izraela, svakog ko misli da su cetiri godine dovoljne, da se pridruži našem maršu- rekao je Noam Šalit, najavivši da ce se vratiti kuci samo sa sinom i pozvavši vladu da okonca "tu tužnu pricu".
Ocekuje se da ce se hiljade ljudi pridružiti maršu. Medutim, izraelska vlada nema nameru da popusti pod pritiskom javnosti u pregovorima s Hamasom oko puštanje Šalita u zamenu za stotine palestinskih zatvorenika.

Izrael zapravo okleva da pusti neke zatvorenike koje Hamas traži jer su oni direktno umešani u smrtonoše napade na Izraelce. Takode se ne slaže da se pojedinci vrate u svoje domove na Zapadnu obalu, vec traži da budu proterani u pojas Gaze ili inostranstvo Zato Šalitov otac kaže da nije optimista.
Izraelski ministar finansija Juval Štajnic izjavio je da je protiv oslobadanja Šalita po svaku cenu ali da poštuje pravo njegovih roditelja da protestuju.
-  Da je to moj sin, radio bih isto- rekao Štajnic.

Pregovori o razmeni su vodeni posredstvom Egipta, a posle i Nemacke, ali su vec mesecima u zastoju. Hamas odbija da dopusti predstavnicima Crvenog krsta da vide otetog . Portparol Hamasa Ajman Taha rekao je u subotu: "Necemo dopustiti da Crveni krst poseti Šalita jer on nije u zatvoru i zato bi otkrivanje njegove lokacije bilo vrlo opasno".