nedelja 28. jun 2009.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Obama brine za planetu

AMERIČKI KONGRES NAREDIO SMANJENJE EMISIJE ŠTETNIH GASOVA

Obama brine za planetu

VAŠINGTON - Tesnom većinom, sa 219 glasova za i 212 protiv, Kongres SAD je usvojio zakon kojim se dramatično smanjuju emisije štetnih gasova u najvećoj ekonomiji sveta. Zakon, koji je direktna posledica alarmantnih podataka o globalnom zagrevanju, bio je dugo predmet žučnih rasprava između onih koji su ga bezrezervno podržavali i protivnika, iz redova kako republikanaca tako i demokrata, koji smatraju da je priča o globalnom zagrevanju „prenaduvana“ i da će jedini učinci zakona biti dalji gubitak radnih mesta i povećanje poreza.
- Danas je Kongres uradio istorijsku stvar prihvatanjem Zakona o čistoj energiji i sigurnosti - rekao je Barak Obama posle glasanja. - Ovo je hrabar i neophodan korak prema stvaranju novih industrija i miliona novih radnih mesta, kao i smanjivanju opasne zavisnosti SAD od strane nafte.
Zakonom je, inače, predviđeno da se do 2020. godine emisije štetnih gasova smanje za 17 odsto u odnosu na nivo iz 2005, i za neverovatnih 83 odsto do 2050. godine. Svi zagađivači će ubuduće morati da dobiju specijalne dozvole od vlade kako bi uopšte nastavili da rade.
Na drugoj strani, vođa republikanaca u Kongresu, Džon Bener, izjavio je da je reč o „najvećem ubici radnih mesta koji se ikad pojavio u Kongresu“. Da bi zaživeo, zakon još mora da prođe žestoku proveru u Senatu, gde ga čeka još oštrija opozicija političara i lobista multinacionalnih korporacija.