nedelja 28. jun 2009.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Kina guši Ameriku

ISTOČNI ZMAJ PREUZIMA LIDERSKU POZICIJU NA SVETSKOJ EKONOMSKOJ SCENI

Kina guši Ameriku

Ekonomisti druge svetske supersile pozivaju na stvaranje nove, svetske valute Kinezi kupuju američke nekretnine i zlato

PEKING - Centralna banka Kine ponovila je prekjuče apel da američki dolar mora biti zamenjen, kad je reč o ulozi globalne svetske valute. Kina je odlučna u diversifikovanju svojih deviznih rezervi, koje su po poslednjim podacima najveće na svetu, i iznose oko dva biliona dolara.

Žuta nafta

„Adaks Petroleum“, jedna od najvećih naftnih kompanija na svetu, postala je prošle nedelje vlasništvo kineskog diva „Sinopek“ (Kineska naftna i hemijska kompanija). Cena „Adaksa“ je bila između sedam i osam milijardi dolara, a najnovija akvizicija „Sinopeka“ je znak da se sa ovom kompanijom, koja ima veoma jake pozicije u Iraku i Africi, ubuduće mora veoma ozbiljno računati.

Dolar pao posle kineske najave

Američki dolar pao je juče u odnosu na sve važnije svetske valute posle najave Kine da ga na svetskom tržištu treba zameniti globalnom valutom. Dolar je zabeležio svoj najveći pad u odnosu na evro u poslednjih nekoliko meseci - za samo jedan dan došao je sa 1,3988 za evro do 1,4101 za evro - pad od 0,8 odsto.


- Da bi se izbegle inherentne slabosti korišćenja stranih valuta u rezervama, postoji potreba da se stvori međunarodna rezervna valuta koja nije povezana sa suverenim nacijama - kaže se u pregledu 2008. godine koji je prekjuče objavila Centralna banka.
Kineski investitori, najveći inostrani vlasnici obveznica američke državne blagajne, već su smanjili ulog za 4,4 milijarde dolara, pa on sad iznosi oko 763 milijarde.
Ipak, analitičari veruju da Kina neće odustati od dolara u kratkom roku, već ovaj potez Pekinga ocenjuju kao stratešku pripremu terena za preuzimanje liderske pozicije u svetskoj ekonomiji.
Iza odustajanja Kine od kupovine obveznica krije se, pokazalo se, druga taktika. Li Ljanžong, jedan od vodećih kadrova Komunističke partije Kine preporučio je prošle nedelje da bi Kina trebalo da smanji ulaganja u blagajnu SAD i da se preorijentiše na kupovinu zlata i američkih nekretnina. Očigledno je da stratezi KP ne veruju u zvaničnu verziju Obamine administracije, po kojoj je recesija još malo, pa gotova, već se oslanjaju na daleko pesimističnije procene nekih ekonomista, koji predstojeći period porede sa velikom depresijom iz tridesetih. U takvim uslovima, ocenili su Kinezi, uvek je bolje ulagati u nešto konkretno, nego u papire.
Li, šef istraživačkog odeljenja KPK za ekonomiju, najavio je i skori pad američkog dolara, što će sigurno biti jasan signal ostalim državama, kad je reč o odnosu prema kupovini obveznica, zlata i nekretnina.

Komentari

to bi bilo super-neka bude eur