petak 28. maj 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Naftna mrlja zavila Luizijanu u crno

Naftna mrlja zavila Luizijanu u crno

 

 
NJU ORLEANS - Naftni gigant BP je najavio da će odmah pokušati da muljem zapuši cev iz koje se nafta izliva, ali za sada stanje se pogoršava iz sata u sat.
U međuvremenu, Bela kuća pokušava da objasni javnosti zašto se država više ne angažuje po ovom pitanju. Komentar administracije na zahteve da se BP zameni je u obliku pitanja - a čime. Neki ovu katastrofu već nazivaju "Obaminom Katrinom", iako predsednik, međutim, tvrdi da situaciju drži pod kontrolom.
-Neumorno ćemo raditi na tome da učinimo sve što možemo kako bismo pomogli svima čiji su životi ugroženi- ističe Barak Obama.

Skoro mesec dana javnosti se prikazuju snimci iz vazduha ekološke katastrofe na kojima se vide crne mrlje na površini nekada kristalno plave vode. Ali pored snimka oštećene cevi iz koje ističu hiljade galona nafte dnevno, koji je objavio BP, javnost nije imala priliku da vidi šta se događa ispod površine okeana i kako sve ovo utiče na podvodni svet.
Televizijska mreža ABC zamolila je glavnog dopisnika emisije "Planet Green", Filipa Kustoa, inače unuka čuvenog okeanografa Žaka Kustoa, da zaroni direktno u naftnu mrlju.
Cilj je bio da se vidi da li hemikalije, kojima je okean zasut, zaista rastvaraju naftu, kako tvrde stručnjaci BP.

Na žalost, sada se u vodi nalazi smeša nafte i hemikalija nalik omanjim kapljicama koje mogu lako da uđu u riblji i ptičji krvotok.
- Nafta lebdi svuda. Riba koja prođe kroz mrlju biće potpuno prekrivena ovom smešom- zaključuje Filip Kusto.
Na obali, strpljenje stanovnika Luizijane je na izmaku i polako se pretvara u paniku. Administracija je situaciju u Luizijani proglasila "ribarskom katastrofom". U ribarskoj industriji, koja Luizijani godišnje donosi skoro dve i po milijarde dolara zarade, zaposleno je 27.000 ljudi.

Direktori BP obećali su ribarima da će im nadoknaditi gubitke, ali ribar Nikola Zarak upozorava da to nije dovoljno: "Ukoliko BP ne počne da šalje novac, sve ću da izgubim. Nismo dobili dovoljno novca od BP-a. Dobili smo nešto malo ali to nije dovoljno da se plate računi"...
Drugi su zabrinuti zbog predstojeće sezone uragana.
- Čak bi i omanja oluja mogla da nanese vodu iz zaliva, što će biti više nafta nego voda. Plašim se da će pre ili kasnije ukoliko nešto ne učine, nafta da preplavi čitavo područje- zabrinuta je stanovnica Luizijane  En Girfajs.

Problem je u tome što, za razliku od plaža, močvara ne može da se očisti.
Guverner Lujzijane, Bobi Džindal, upozorava da bi cela obala mogla da bude prekrivena naftom ukoliko ne dobije dodatnu pomoć. "Da budemo jasni - svaki dan koji prođe, a da nafta nije očišćena, naša močvara je dan bliže smrti", dramatično poručuje Džindal.
Izvršni direktor BP Toni Hejvord početkom ove sedmice došao je u iznenadnu posetu plažama na kojima je uočena nafta i izjavio: "Očajan sam. Ne možemo da promenimo šta se dogodilo ali možemo da učinimo sve da budućnost bude bolja i to ćemo i uraditi".

Obalska straža ponavlja iz dana u dan da nije logično da američka vlada preuzme čišćenje ovog haosa za koji je kriv BP jer naftna kompanija ima stručnjake, opremu i dovoljno kadrova da reši problem.