petak 28. maj 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Na Kubi raj za stogodišnjake

Na Kubi raj za stogodišnjake

HAVANA - Na Kubi sada živi 1.541 osoba koja je prevalila stotu, što je 53 više nego pre dve godine, pokazalo je nedavno istraživanje.
Među njima je i Huana de la Kandelarija Rodriges, koja je prošlog februara napunila 125 godina i koja živi u opštini Kampećuela, u pokrajini Granma, oko 760 kilometara jugoistočno od Havane.
Prema zvaničnim podacima, na Kubi živi po jedan stogodišnjak na svakih 7.296 stanovnika, odnosno svakih 1.269 odraslih stanovnika.
O ovoj temi će se raspravljati i na ovogodišnjem Međunarodnom kongresu o dugovečnosti u

Havani, u okviru kojeg će biti održan i međunarodni susret stogodišnjaka koji se organizuje od 2005. godine, naveli su mediji.
Predsednik kluba 120-godišnjaka i Medicinskog udruženja Kariba (AMECA), profesor Eugenio Selman Husein-Abdo, u svojoj knjizi "Kako doživeti 120 godina" pominje šest osnovnih faktora dugovečnosti.

To su motivacija od najranijeg doba jer "mi smo ono što nas motiviše", umerena ishrana bogata voćem i povrćem, održavanje zdravlja sa akcentom na prevenciju, fizička aktivnost od najmanje 30 minuta, između tri do pet dana u nedelji, kultura kao duhovno obogaćivanje i saveznik u borbi protiv stresa i zdrava životna sredina.