sreda 28. april 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Toalet papir "ubije" 27.000 stabala dnevno

Toalet papir "ubije" 27.000 stabala dnevno

VAŠINGTON - Svakog dana u svetu poseče se 270.000 stabala za potrebe proizvodnje papira, od čega je 10 odsto namenjeno isključivo proizvodnji toalet papira, navodi se u članku objavljenom na internet sajtu nevladinog instituta Vorldvoč u Vašingtonu.

U sve većem broju zemalja dolazi do poboljšanja opštih životnih uslova, s tim i higijene, ali i do porasta broja stanovništva. Kombinovano, ta dva faktora dovela su do veće upotrebe toalet papira. Ta promena, na oko ne tako bitna, mogla bi, međutim, da ima dramatične posledice na planetarnom nivou. Naime, svakog dana čak 27.000 stabala, u vidu toalet papira, završi u kanalizaciji ili negde u prirodi.

Prosečna godišnja potrošnja toalet papira po stanovniku na globalnom nivou iznosi 3,8 kilograma. Na prvom mestu su SAD s 23 kilograma godišnje. Daleko iza njih, afričke zemlje troše u proseku 0,4 kilograma. Potrošnja ide uzlaznom linijom u mnogim zemljama. U Kini i zapadnoj Evropi je zabeležen porast od 5 odsto, a u Japanu od 3 odsto.

U institutu Vorldvoč smatraju da bi rešenje moglo da bude u recikliranom papiru. Reciklaža 909 kilograma papira omogućava uštedu od 1.682 kilograma drveta i više od 90.000 litara vode.

Tim sistemom koristi se 64 odsto energije i 50 odsto vode manje. Zagađenje vazduha koje proističe iz tog načina proizvodnje toalet papira je manje za 64 odsto, a seče je pošteđeno 17 stabala. Osim toga, ističu u institutu, isti sistem omogućava otvaranje pet puta više radnih mesta.

Uprkos svemu tome, proizvođači se nerado opredeljuju za toalet rolne od recikliranog papira, pošto potrošači sve više traže ultra mekane i ultra upijajuće proizvode.