sreda 28. april 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Nožem na đake i nastavnika

POMAHNITALI KINEZ UPAO U OSNOVNU ŠKOLU NA JUGU ZEMLJE

Nožem na đake i nastavnika

PEKING - Muškarac koji je danas upao u jednu osnovnu školu na jugu Kine nožem je napao 18 učenika i jednog nastavnika. Napad je izvršen istog dana kada je pogubljen muškarac koji je u sličnom napadu prošlog meseca ubio osmoro dece (na slici), javlja AP. Kineska državna novinska agencija Sinhua javila je da su žrtve pomahnitalog napadača prenete u bolnicu, ali nije navela detalje o ozbiljnosti nanetih povreda.

Napadač, muškarac star oko 40 godina, koji je u međuvremenu uhapšen, upao je u jednu osnovnu školu u gradu Leidžu oko 15 sati po lokalnom vremenu i nasrnuo nožem na učenike i nastavnika. Nema podataka o motivima napada. U Kini je poslednjih godina zabeležena serija napada na škole. Počinioci su uglavnom ljudi koji pate od mentalnih poremećaja, kao i osobe sa ličnim problemima. Pre dve nedelje, u južnoj pokrajini Guangsi, jedan mentalno bolestan muškarac satarom je usmrtio jedno dete i staricu i ranio petoro ljudi. 

 U Kini je danas izvršena smrtna kazna nad 42-godišnjim Džengom Minšengom (na slici), koji je u martu ubio osmoro đaka, od sedam do 11 godina, dok su čekali u redu ispred osnovne škole u provinciji Fudžijan na istoku zemlje.

Presudu je doneo Srednji narodni sud u Nanpingu, ocenivši da je ubica, bivši lekar opšte prakse, "namerno usmrtio" decu. Ubica se žalio posle presude izrečene 8. aprila, ali je viši sud odbio žalbu.
Ubistvo se dogodilo 23. marta, kada je Dženg upao u red đaka ispred osnovne škole, izvadio mesarski nož i napravio pokolj među decom, naočigled nekih roditelja koji su mališane dopratili, podsetile su agencije.

Dženg je šestoro dece zaklao na licu mesta, dvoje koje je teško povredio izdahnulo je na putu do bolnice, dok je još petoro mališana zadobilo ozbiljne povrede, koje nisu bile opasne po život. Dženg je priznao da je "namerno ubio" decu, javila je kineska novinska agencija Sinhua. On je na suđenju izjavio da je bio ljut zbog raskida sa devojkom, a da iz detinjstva vuče traume zbog maltretiranja u roditeljskoj kući. Agencije podsećaju da je Dženg bio registrovan kao osoba s mentalnim problemima i da je izvesno vreme pre napada dao otkaz na klinici na kojoj je radio.