sreda 28. april 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Norijega stigao u Francusku

Norijega stigao u Francusku

PARIZ - Bivši panamski diktator Manuel Norijega stigao je u Pariz, pošto je američki Vrhovni sud odbacio njegovu žalbu na rešenje o izručenju Francuskoj, gde je u odsustvu osuđen za pranje novca. Norijega je u Panami, koja je takođe podnela zahtev za njegovo izručenje, u odsustvu osuđen na 60 godina zatvorske kazne zbog pronevere novca, korupcije i likvidacije protivnika.
Ministar spoljnih poslova te zemlje Huan Karlos Varela je, reagujući na izručenje bivšeg diktatora Francuskoj, izjavio da "poštuje odluku" SAD, navodi AP.

General Norijega je u Francuskoj osuđen zbog pranja oko tri miliona dolara zarađenih od prodaje kokaina kupovinom tri luksuzna stana u Parizu. Francuska se složila da održi novo suđenje Norijegi u slučaju da bude izručen iz SAD i preti mu kazna zatvora do 10 godina.

Manuel Norijega (75) bio je na vlasti u Panami od 1983. do 1989. godine, najpre kao američki saveznik. Vašington je u početku žmurio na korupciju u Panami i Norijegine veze sa narkodilerima, zbog čega su neki taj tip vlasti nazivali "narkokleptokratijom".

Posle izborne prevare 1989. godine, on je uklonjen sa vlasti decembra iste godine u američkoj invaziji i odveden u SAD, gde mu je suđeno za uključenost u trgovinu drogom, reketiranje i pranje novca. Iako je njegova kazna zvanično okončana 2007. godine, posle 17 godina provedenih u zatvoru, njega su držali u pritvoru do odluke o izručenju.
On je sve vreme držan u zatvoru na Floridi i jedina pravna bitka koju je dobio bila je dodela statusa ratnog zarobljenika 1992. Njegovi advokati su, u međuvremenu, pokušavali da dokažu da Norijega kao ratni zarobljenik mora biti vraćen u Panamu.
"Ne bi trebalo da bude suđenja u Francuskoj zbog sudskog imuniteta bivšeg šefa države", kazao je Iv Leberkije, jedan od Norijeginih francuskih advokata.

Vlada SAD je, međutim, podržala ekstradiciju i saopštila da se Ženevska konvencija ne primenjuje u slučaju Norijege.