sreda 28. april 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Na Svetskoj izložbi u Šangaju 192 zemlje

Na Svetskoj izložbi u Šangaju 192 zemlje

ŽENEVA - Svetska izložba u Šangaju, prva takva manifestacija koju organizuje zemlja u razvoju, otvoriće za nekoliko dana novo poglavlje u istoriji takvih događaja, rekao je He Jafei, kineski ambasador u UN u Ženevi, prenela je Sinhua. "Šangajska izložba je nezapamćeno veliko okupljanje ljudskih civilizacija", rekao je He na otvaranju izložbe fotografija posvećene izložbi u Šangaju.

On je naveo da će 192 zemlje i 50 međunarodnih organizacija učestvovati na Šangajskoj izložbi u okviru koje će biti organizovano 189 dana nacionalnih paviljona i 39 dana međunarodnih organizacija, kao i 20.000 kulturnih performansa.
Kina je saopštila da je potrošila 4,2 milijarde dolara, duplo više nego za Olimpijske igre u Pekingu, kao domaćin izložbe. To je dosad najskuplja Svetska izložba, a lokalni mediji navode da će ukupni troškovi verovatno biti gotovo 58 milijardi dolara, prenosi Rojters.

Šangaj je odvojio 45 milijardi dolara za unapređenje gradske infrastrukture i napravio najduži metro na svetu, dva nova aerodromska terminala, kao i nove puteve, parkove i mostove. Očekuje se da će šeštomesečna izložba privući više od 70 miliona posetilaca, od kojih 3,5 miliona iz inostranstva. Na izložbi će učestvovati i lideri više od 100 zemlja. Karte za otvaranje, 1. maja, prodate su već 20. aprila, saopštile su lokalne vlasti.
"Pošteno je reći da je Šangajska izložba kao veliko globalno selo obogaćeno različitim civilizacijama iz celog sveta. Šangaj će postati velika pozornica za dijalog i interakciju nacija i kultura", rekao je He diplomatama u Ženevi i zvaničnicima UN. Kako prenosi Sinhua, na izložbenom parku površine 5,28 kvadratnih kilometara uz reku Huangpu, arhitekte iz celog svet su udružili snage za postavljanje "grada težnji".
Jedan od paviljona predstaviće grad budućnost u kojem neće biti saobraćajnih gužvi, udesa i zagađenja. Vozila neće emitovati štetne gasove, a pokretaće ih obnovljiva energija, poput vetra, solarne ili hidrogenske energije. "S tremom 'Bolji grad, bolji život', Šangajska izložbe će u potpunosti pokazati zajedničke težnje čovečanstva za boljim urbanim životom u globalizovanom svetu", rekao je kineski ambasador u UN u Ženevi. He je rekao i da će Šangajska izložba biti odlična prilika za Kinu da poboljša razumevanje sa svetom.

Inače, Kina planira da uloži više milijardi dolara da bi se njen glas, kao rastuće sile, više čuo u svetu i kako bi razbila neke predrasude i nerazumevanje kada je o toj zemlji reč.
Zvanični Peking veruje da Kina mora da "pokaže svoje stanovište o nizu pitanja, od ekonomije do umetnosti, kako bi parirala uticaju Zapada", piše Vašington post. Prema američkom dnevniku, Kina planira da stvori medijske džinove koji će moći da izađu na kraj sa zapadnim medijima, poput Mardokove Njuz korporacije, Bi-Bi-Sija ili Si-En-Ena.
Te medijske kuće trebalo bi da prenose vesti iz Kine preko TV stanica, listova na engleskom i radio programa širom sveta, od Amerike do Zimbabvea, na više jezika. Emitovali bi se programi o Kini prilagođeni lokalnoj publici, a ne propaganda.
Vašington post dalje navodi da će državna kineska agencija Sinhua uskoro imati više nego dva puta više dopisništva u SAD nego što ima neka zapadna agencija u Kini i da planira da proširi mrežu u svetu na gotovo 200 dopisništva. Prošle godine Kina je već pokrenula televizijski kanal sa vestima na engleskom i kineskom.

 

Ključne reči: