sreda 28. april 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Kinezi bacili oko na riječku luku

Kinezi bacili oko na riječku luku

RIJEKA - Kineska državna brodarska korporacija "Kosko" (Cosco) zainteresovana je za preuzimanje višegodišnje koncesije za upravljanje Lukom Rijeka, objavio je juče hrvatski list Nacional, pozivajući se na "nekoliko izvora bliskih samom vrhu hrvatske vlade".

Prema pisanju lista, ceo projekat drži se u strogoj tajnosti, pa s njim nisu upoznati ni svi ministri.

Ostvare li se planovi kineskih investitora, Rijeka bi mogla da postane vodeća luka na Jadranu, a Hrvatska bi u sledećih desetak godina mogla da ostvari milijarde evra profita, piše Nacional, navodeći da je premijerka Jadranka Kosor o toj temi lično prošle nedelje razgovarala s kineskim ambasadorom u Zagrebu. S projektom je, kako navodi list, upoznat i predsednik Ivo Josipović.

Interesovanje za preuzimanje riječke luke samo je jedna u nizu velikih infrastrukturnih investicija koje su kineski zvaničnici spremni da ponude Hrvatskoj, navodi Nacional i pominje ulaganja u Hrvatske železnice, turističke projekte, drvnu industriju i vodoprivredu.

Veruje se da bi ukupna vrednost ulaganja mogla da premaši iznos od 10 milijardi evra, a njihovom realizacijom Hrvatska bi postala jedan od glavnih tranzitnih centara za uvoz kineske robe u južnoj Evropi, navodi se u tekstu.