sreda 28. april 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > EU dobija diplomate, a nemački status službenog jezika

UNIJA OSNIVA DIPLOMATSKU SLUŽBU SA 8.000 ZAPOSLENIH

EU dobija diplomate, a nemački status službenog jezika

BERLIN - Šef evropske diplomatije Ketrin Ešton je obećala ministru inostranih poslova Nemačke Gvidu Vesterveleu da će ''jezik Getea'' u evropskoj diplomatskoj službi igrati centralnu ulogu, prenose nemački mediji. Vestervele je, kako se navodi, zahtevao da u evropskoj diplomatskoj službi, koja broji oko 8.000 diplomata, nemački kao službeni, bude ravnopravan jezik, zajedno s engleskim i francuskim, prenosi Tanjug.

Eštonova je, prenose mediji, u jednom dopisu na nemačkom jeziku, upućenom Vesterveleu, navela da je nemački maternji jezik kojim u Evropskoj uniji govori najviše ljudi i da će već iz tog razloga u evropskoj diplomatskoj službi biti kompetetivno zastupljen.
Vestervele i nemački - tema je koja je poznata još od septembarskih saveznih izbora, kada je aktuelni šef diplomatije na jednoj konferenciji za štampu u Berlinu odbio da na pitanje novinara britanskog Bi-Bi-Sija govori engleski, što je tada naišlo na kritike kod mnogih, ali i na pohvale.

''Na hiljade građana su mi posle toga pisali: konačno je neko rekao'', izjavio je Vestervele posle tog događaja, naglasivši da je njegovo odbijanje da govori engleski, izuzev kod jednog malog boja intelektualaca, pretežno naišlo na pozitivne reakcije.

Evropska unija će prvi put dobiti i diplomatsku službu u kojoj će raditi 8.000 ljudi. Ministri spoljnih poslova EU dogovorili su se preksinoć u Luksemburgu o osnivanju diplomatske službe i smernicama zajedničke diplomatije, prenosi Beta.
Španski ministar spoljnih poslova Migel Anhel Moratinos čija zemlja trenutno predsedava EU, rekao je da taj dogovor predstavlja "važan dan za Evropu". On je takođe ukazao da je reč o "prvoj etapi" pošto se pregovori nastavljaju sa Evropskim parlamentom i Komisijom. Novouspostavljenu diplomatsku službu od 8.000 zaposlenih predvodiće upravo Eštonova. "Služba će biti onoliko dobra i uspešna koliko se EU za to pobrine", poručila je ona.

Šef francuske diplomatije Bernar Kušner takođe je ocenio da dogovor predstavlja "veliki korak za Evropsku uniju". Otvoreno pitanje ostaje i ko će zauzeti vodeće položaje pošto bi Eštonova trebalo da ima dva zamenika, dok bi joj najbliži saradnik bio glavni sekretar. Francuska nastoji da na tu funkciju bude postavljen njen ambasador u Vašingtonu Pjer Vimon, dok su za zamenika Eštonove, kako javlja agencija Frans pres, viđeni jedan zvaničnik Komisije i jedan Poljak. Ketrin Ešton očekuje da konačan dogovor bude postignut na samitu Evropske unije u junu. Evropska diplomatska služba bi trebalo da u potpunosti počne da radi na jesen 2011, javlja Dojče vele pozivajući se na izvore iz okruženja Ketrin Ešton.