sreda 28. april 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Ćerka turskog krojača - nemačka ministarka

Ćerka turskog krojača - nemačka ministarka

BERLIN - U Hanoveru je juče, pola veka od početka dolaska Turaka ''trbuhom za kruhom'' i 60 godina od osnivanja Savezne Republike Nemačke, prvi put za jednog nemačkog ministra imenovana političarka turskog porekla - mlada, lepa i obrazovana Ajgil Ečkan (38), ćerka krojača iz Ankare.

Većina poslanika demohrišćana i liberala glasala je da Ečkan bude ministarka za socijalnu politiku Donje Saksonije, dok su opozicioni poslanici Zelenih, Socijaldemokratske stranke i partije Levice bili protiv njenog izbora, ali i izbora ministra za nauku, poljoprivredu i kulturu, koje je u izmenama svog kabineta predložio šef pokrajinske vlade Kristijan Vulf.

Ečkan je svojim izjavama, pre svog izbora, o članstvu Turske u Evropskoj uniji i zahtevima protiv krsta kao simbola hrišćanstva u školama, ali i muslimanske marame, izazvala puno protesta, kritika, neslaganja, zahteva da se odustane od njenog izbora, pretnji, poricanja ozbiljnog političkog iskustva, ali i predloga da ''pretrči'' u neku drugu partiju....
Ečkan je rođena 1971. u Hamburgu u porodici turskih doseljenika, završila je gimnaziju i Pravni fakultet i pre šest-sedam godina postala član Hrišćansko-demokratske unije (CDU) kancelara Angele Merkel, gde je napravila ''blic-karijeru''. Ona je od 1993. godine u braku s lekarom Hakanom, takođe, turskog porekla, s kojim ima sedmogodišnjeg sina Sinana, a kada je u pitanju njeno slobodno vreme, ministarka, kako sama kaže, rado igra tenis i kuva za prijatelje.
Ečkan se bori za integraciju stranaca u nemačko društvo, ali i protiv otvaranja turskih gimnazija u Nemačkoj, kako je nedavno predložio turski premijer Redžep Tajip Erdogan.

Na direktno pitanje moćnog tablioda Bild zašto je, kao muslimanka, postala član CDU, ona je rekla da čovek ne mora biti hrišćanin da bi postao član demohrišćanske partije i da se s vrednosnom slikom CDU najtešnje može identifikovati.

Kada je reč o intimnim i osetljivim pitanjima vere, buduća ministarka kaže da nije strogi vernik, da sa porodicom slavi islamske praznike, ali i da je svom sinu objasnila i šta je Božić.