sreda 28. april 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Avganistan: Godišnjica pobede nad Sovjetskim Savezom

Avganistan: Godišnjica pobede nad Sovjetskim Savezom

KABUL - U prestonici Avganistana Kabulu danas se obeležava 18-godišnjica pobede u ratu protiv tadašnjeg Sovjetskog Saveza.

Vojnici i zvaničnici, među kojima i oba potpredsednika i članovi vlade, kao i bivše vođe mudžahedina okupili su se na gradskom stadionu. Predsednik Hamid Karzai neće prisustvovati današnjoj svečanosti pošto učestvuje na jednoj konferenciji u Butanu.

Ranije proslave pobede obeležilo je nasilje. U aprilu 2008. godine talibani su pokušali atentat na predsednika Karzaija, pri čemu je troje ljudi poginulo, a osmoro ranjeno.

Inače, u eksploziji bombe postavljene pored puta na jugoistoku Avganistana u putničkom kombiju poginulo je danas 12 civila, među kojima su žene i deca. Prema rečima šefa okruga Tani, na jugu provincije Host u blizini granice sa Pakistanom Davlata Kana Jakubija, žrtve su izgorele u požaru koji je zahvatio vozilo, javio je Rojters.

Eksplozivne naprave domaće izrade koje se postavljaju pored puta najsmrtonosnije su oružje koje koriste pobunjenici u napadima protiv snaga NATO i avganistanske vlade u kojima često stradaju civili. Prema podacima UN, najsmrtonosnija godina od početka rata u Avganistanu 2001. godine bila je prošla kada je ubijeno 2.400 civila, uglavnom u napadima pobunjenika, dok je broj stradalih civila u napadima pripadnika zapadnih i avganistanskih trupa opao.