nedelja 27. jun 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Hrvatska daje milione evra za odbranu generala

Hrvatska daje milione evra za odbranu generala

ZAGREB - Hrvatska je do sada dala najmanje 23 miliona evra za troškove odbrane hrvatskih generala u Haškom tribunalu, od Tihomira Blaškića, koji je otišao u Hag 1996. godine, do suđenja Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču.

Troškovi advokata pred Haškim sudom isplaćuju se iz državnog budžeta, putem Ministarstva pravosuđa, prenosi Jutarnji list. Ministar Ivan Šimonović rekao je da se novac samo tehnički transferiše preko računa ministarstva, dok odluke o tome donosi Savet Vlade Hrvatske za saradnju sa Tribunalom, na čijem čelu je premijerka Jadranka Kosor.

Kada su se Čermak i Markač 2004. godine dobrovoljno predali, vlada je sklopila ugovore sa njihovim advokatima, prema kojima im se plaćalo po 10.000 evra bruto kada su u Zagrebu, a 20.000 evra kad su u Hagu.

Sa advokatima generala Gotovine 2006. godine vlada Iva Sanadera sklopila je ugovore po kojima im je plaćano 20.000 dolara mesečno. Na osnovu tih podataka, list je došao do cifre od skoro četiri miliona evra za honorare glavnih advokata od 2004. godine do danas, s tim da general Čermak sam plaća svoju odbranu.